Geen objecten gevonden

Hugo de Groot vereeuwigd in Leids studentenhuis

10-06-2021

Studentenhuis Hugo de Grootstraat 32 in Leiden heeft sinds kort Hugo de Groot prominent op de muur staan. De internationaal bekende rechtsgeleerde, die 400 jaar geleden in een boekenkist uit Slot Loevesteijn ontsnapte, is vereeuwigd bij de entree van het huis.

Hoewel Hugo de Groot ooit zelf rechten studeerde aan de Universiteit van Leiden, zal hij niet in een studentenhuis hebben gewoond. Hij begon namelijk als zeer begaafd jongetje van elf jaar oud met zijn studie aan de universiteit. Het is dus waarschijnlijker dat hij bij een hospita op kamers zat of gewoon nog bij zijn ouders in Delft woonde. Maar nu staat hij dus op de muur in een studentenhuis wat zijn naam draagt.

Het idee voor de muurschildering is samen met de bewoners uitgewerkt. In Hugo de Grootstraat 32 wonen vooral internationals. Die krijgen met de beeltenis van Hugo Grotius (zoals hij in het buitenland heet) nog een spannende anekdote uit de Nederlandse geschiedenis mee. Immers, het verhaal hoe De Groot verstopt in een boekenkist ontsnapte uit het kasteel waarin hij wegens afwijkende theologische opvattingen was gevangen gezet, is legendarisch.

Ook elders in het gebouw komen nog schilderingen die aan Hugo de Groot refereren: heel veel boeken (die voor zijn ontsnapping immers eerst uit de kist moesten worden gehaald) en een wereldkaart (De Groot woonde een belangrijk deel van zijn leven in het buitenland).

Bekijk de timelaps van het schilderwerk hieronder.

 

Deel deze pagina