Geen objecten gevonden

Hoe vind je een woning als student met een functiebeperking?

25-02-2022

Als je met een functiebeperking aan een studie wilt beginnen en op jezelf wilt wonen, kan het zijn dat je aanpassingen in je woning of begeleiding nodig hebt. Gewone studentenhuisvesting biedt dat vaak niet. Hoe vind je toch een studentenwoning?

Je kunt in elk geval contact opnemen met DUWO of een andere studentenhuisvester om te informeren wat de mogelijkheden zijn. Studentenhuisvesters hebben vaak een urgentieregeling voor studenten die om fysieke of psychische redenen moeite hebben om te hospiteren, die behoefte hebben aan aanpassingen aan hun woning of die begeleiding bij zelfstandig wonen kunnen gebruiken.

Daarnaast zijn er uiteenlopende organisaties die woningaanbod of hulp bieden. Zo is MEE woonwinkel het belangrijkste en grootste aanbodplatform van woningen voor iedereen met een beperking. Op de website vind je aanbod van veel zorgaanbieders overal in Nederland. Het gaat om woningen voor mensen met uiteenlopende beperkingen.

Op MEE woonwinkel vind je overigens ook woningen van DUWO. DUWO verhuurt woningen aan studenten met de diagnose autisme via Jados, een organisatie die deze doelgroep hulp en begeleiding geeft bij studie, werk en zelfstandig wonen en leven. Behalve bij MEE woonwinkel zijn die woningen ook te vinden bij Jados zelf. (Verwijzing naar hun lokale woningaanbod vindt je ook hieronder.)

Voor woningzoekenden met een lichamelijke beperking is woningaanbod te vinden bij Fokuswonen. Deze organisatie biedt woningen en zwaardere begeleiding bij algemene dagelijkse verrichtingen.

Onderwijsinstelling

In je studiestad kun je vaak ook bij je onderwijsinstelling terecht voor meer informatie, niet alleen over studeren met een beperking, maar ook over huisvesting. Ook de gemeente kan je informeren over huisvesting. Verder zijn er organisaties die lokaal werken. Hieronder worden de informatie- en aanbodmogelijkheden voor enkele grote studentensteden gegeven.

Amsterdam

De UvA biedt informatie over studeren met een functiebeperking en huisvesting op de eigen website.

De Amsterdamse woningen van Jados zijn hier te vinden.

Leiden

De Universiteit Leiden heeft een eigen loket voor studenten met een functiebeperking. Je vindt hier ook informatie over huisvesting.

De woningen van Jados in Leiden zijn hier te vinden.

Een andere organisatie die studenten met een vorm van autisme huisvesting en hulp biedt is Stichting Villa Abel. Ook hier gaat het om woningen van DUWO in Leiden en begeleiding bij studie, wonen en zelfredzaamheid in het dagelijks leven.

Delft

Ook de TU Delft heeft een eigen loket waar ze je informeren over studeren met een functiebeperking en huisvesting.

In Delft biedt ook Jados woningen van DUWO met begeleiding aan. Ze staan hier.

Den Haag

In Den Haag zijn enkele woningen van Jados.

De Haagse Hogeschool heeft een website over studeren met een functiebeperking. Daarop is echter niet echt iets te vinden over huisvesting. Je kunt daarom het beste bij DUWO informeren. Zowel DUWO als de gemeente hebben een urgentieregeling.

Algemeen

Als je eisen niet zo hoog zijn, kun natuurlijk ook zoeken in het aanbod van de reguliere studentenhuisvesting. Studentenwoningen zijn te vinden via Studentenwoningweb en ROOM. Op ROOM staan alle woningen van DUWO. Er zijn zelfstandige woningen of kamers, waarbij je in een huis/groep met huisgenoten woont. Je hebt hier geen begeleiding of aanpassingen, maar misschien kun je met hulp van DUWO toch een kamer vinden die aan je behoeften voldoet.

 

Deel deze pagina