Nederlands
Taal / Language
Kies een taal / Choose your language
Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

‘Het is geen schande, maar je moet er wel wat aan doen’

Leestijd: 3 min

Heb je een huurachterstand opgelopen? Dan heb je kans dat het verschuldigd bedrag de komende periode alleen maar meer wordt. Dat willen we bij DUWO uiteraard voorkomen. Louis Lengams, sociaal beheerder bij DUWO, zet zich daarom in voor deze studenten en zoekt samen met hen naar een oplossing. “Ik geloof niet dat je gaat studeren en op kamers gaat wonen met het idee om eens even lekker de huur niet te betalen. Er zit altijd iets achter”, vertelt Louis. 

Studenten met een huurachterstand lopen dit vaak in de eerste maand op. Ze hebben dan veel kosten gemaakt, hun kamer moeten inrichten, van alles moeten regelen, ze wonen net op zichzelf en moeten ook meteen studieresultaten halen. Dan schiet de huur er soms bij in. Maar eenmaal in het bezit van een huurachterstand, kunnen de kosten in nog geen half jaar tijd torenhoog rijzen. Louis geeft een voorbeeld: “De all-in huurprijs bedraagt al snel €500. Die betaal je niet en in de tweede maand zit je dus al op een huurachterstand van €1.000 + incassokosten. Daar komen nog 20-30% deurwaarderskosten bij en zo zit je in de eerste twee maanden van je studie met een schuld van €1.200 - €1.300. En dat moet je in één keer ophoesten, want het is niet mogelijk om in de eerste zes maanden een betalingsregeling af te sluiten”. 

Schaamte

Studenten die in zo’n huurachterstandstrein zitten, durven uit schaamte vaak niet bij DUWO aan te kloppen. “Ze durven er niet uit zichzelf over te praten. Ik vertel dan dat ik zelf als student ook huurachterstand heb gehad, dat het geen schande is, maar dat je het wel moet regelen om erger te voorkomen.

Persoonlijk contact

Waar vandaag de dag vrijwel iedere dienstverlenende organisatie klanten per zakelijke e-mail benadert – ook DUWO – zoekt Louis persoonlijk contact. Hij vraagt huurders eerst bij hem op kantoor langs te komen en als dat niet lukt, zoekt hij ze thuis op. “Ik wil met die studenten in gesprek, want ik wil weten wat er aan de hand is. Ik geloof namelijk niet dat je gaat studeren en op kamers gaat wonen met het idee om eens even lekker de huur niet te betalen. Er zit altijd iets achter”. 

Loopt het altijd goed af? “Nee, Ik wil altijd helpen met een oplossing, maar soms is die er niet. Dan zeg ik: beëindig je huur om de schade te beperken. Dat is het beste advies wat ik in zo’n situatie kan geven”, zegt Louis. 

De persoonlijke aanpak werpt vruchten af. Niet alleen haalt Louis achterstallige huur binnen, maar hij krijgt ook veel waardering van de mensen bij wie hij langsgaat en die hij aanhoort. Zij vinden het vooral belangrijk dat iemand naar hun verhaal wil luisteren. “Voor mij is het belangrijk dat huurders later op een fijne studietijd kunnen terugkijken. Dat ze misschien zeggen: ja kijk, ik had een huurachterstand, maar we hebben het samen en met respect voor elkaar opgelost. Het was pittig, maar ze hebben het aandacht gegeven”, vertelt Louis. 

Nieuwsoverzicht