Geen objecten gevonden

Heb je wel huurtoeslag aangevraagd over 2022? Het kan nog tot 1 september!

10-08-2023

Misschien had je in 2022 recht op huurtoeslag, maar heb je het niet aangevraagd. De Belastingdienst maakt studenten erop attent dat je dat nog tot 1 september 2023 kunt doen. Hieronder lees je er meer over.

Huurtoeslag is geld dat je kunt krijgen van de overheid, waardoor je minder huur betaalt. Niet iedereen heeft er recht op, maar als dat wel het geval is, is het natuurlijk zonde om er geen gebruik van te maken. De Belastingdienst constateert dat in 2022 veel huurders die er wel recht op hadden geen huurtoeslag aanvroegen: het ging om 1 op de 10 huishoudens. De dienst roept daarom huurders op om te checken of ze ervoor in aanmerking komen en het alsnog aan te vragen. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat ontvangers van huurtoeslag in 2022 per maand gemiddeld € 572,- aan huur betaalden en € 217,- huurtoeslag ontvingen.

Proefberekening bij Belastingdienst

Je kunt via de website van de Belastingdienst zien of je in aanmerking komt en een proefberekening maken op toeslagen.nl/kaniktoeslagkrijgen. De voorwaarden die de Belastingdienst voor huurtoeslag hanteert, zijn als volgt:

  • Je moet 18 jaar of ouder zijn.
  • Je moet een zelfstandige woonruimte huren: een woning met een eigen toegangsdeur die van twee kanten op slot kan en met een eigen keuken en wc. Maar let op: er zijn uitzonderingen, waarbij ook kamers in aanmerking komen. Zie hieronder ‘Bij DUWO veel woningen met huurtoeslag, ook sommige kamers’.
  • Je huur mag niet te hoog zijn: je huur- en servicekosten mochten in 2022 niet hoger zijn dan € 763,47 per maand. Behalve als je jonger dan 23 jaar bent. Dan is het maximale bedrag € 442,46 per maand.
  • Je inkomen mag niet te hoog zijn.
  • Je vermogen mag niet te hoog zijn: huurtoeslag over 2022 is mogelijk als je op 1 januari van dat jaar niet meer dan € 31.747,- aan eigen vermogen had.

Bij DUWO veel woningen met huurtoeslag, ook een deel van de kamers

DUWO heeft veel zelfstandige woningen. Daarbij is bijna altijd huurtoeslag mogelijk. Daarnaast is een flink aantal studentenkamers in het verleden door de Belastingdienst ‘aangewezen’ voor de mogelijkheid van huurtoeslag. Dat is zeker ook bij DUWO het geval. Kijk daarom goed bij de advertenties in het woningaanbod op ROOM, want daar staat precies aangegeven of er huurtoeslag mogelijk is.

Daarnaast maakt ook DUWO studenten regelmatig attent op de mogelijkheid om huurtoeslag aan te vragen. Er wordt bij ons veel gebruik van gemaakt, zowel onder Nederlandse als internationale studenten. Mocht je dat om een of andere reden toch niet hebben gedaan: het kan dus nog tot 1 september 2023.

 

Deel deze pagina