Geen objecten gevonden

Grote renovatie met nieuwbouw voor Van Hasseltlaan, onderhoud voor Villa Solheim

01-06-2021

De jaren zeventig studentenflats aan de Van Hasseltlaan in Delft worden grootschalig opgeknapt en verbeterd. Dankzij renovatie, verduurzaming, gedeeltelijke sloop en nieuwbouw van 543 woningen telt het complex straks 1.200 (!) studentenwoningen. En meer onderhoud in Delft: rijksmonument Villa Solheim aan de Ruys de Beerenbrouckstraat krijgt een flinke opknapbeurt.

 

De Van Hasseltlaan in de wijk Buitenhof is een groot studentencomplex uit 1974. Het ziet er ook typisch ‘seventies’ uit: veel kleuren, verschillende hoogten, heel levendig, maar ook een beetje rommelig en gedateerd. En de onderhoudsstaat is naar de leeftijd: matig. Er wonen 845 studenten in 718 kamers en zelfstandige woningen.

Om het complex weer helemaal van deze tijd te maken zijn verschillende plannen onderzocht. DUWO kiest nu voor een plan waarin 654 woningen worden gerenoveerd. De rest wordt gesloopt en daarvoor in de plaats worden 543 nieuwe woningen gebouwd. Daarmee wordt de Van Hasseltlaan ook een flink stuk groter: uiteindelijk komen er 1.197 woningen. Met de aanpak worden tegelijk mooie buitenruimtes aangelegd. En de renovatie en nieuwbouw worden geschakeld, waarbij het laatste aan de buitenkant komt. Tegelijkertijd worden de gebouwen verduurzaamd.

Villa Solheim

Ook een veel kleiner complex, Villa Solheim, wordt opgeknapt. Hier gaat het om een stevige onderhoudsbeurt. Het rijksmonument, in 1932 gebouwd voor de directeur van de toenmalige Gist- en Spiritusfabriek, is sinds 1962 studentenhuis. Het is een vrij bijzonder pand, zowel van buiten als van binnen: gebouwd in de stijl van het Kubistisch Expressionisme en voorzien van gebrandschilderde glas-in-loodramen. Het telt 23 studentenkamers.

Het geplande onderhoud gebeurt aan het casco, waarbij vooral het gevelmetselwerk en de gevelkeramiek worden hersteld. Ook komt er een opfrisbeurt voor het interieur. Duurzaamheidsmaatregelen zijn vooralsnog niet in het plan opgenomen, al worden mogelijkheden voor een systeem om warmte uit rioolwater terug te winnen nog onderzocht.

 

Deel deze pagina