Nederlands
Taal / Language
Kies een taal / Choose your language
Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Groot complex Hoofddorp wordt gerenoveerd en verduurzaamd tot A+

Leestijd: 2 min

DUWO gaat drie torens van de grote Hoofddorpse Opaalcampus versneld renoveren en fors verduurzamen: van een label D naar A+.

Bij de renovatie wordt sanitair vervangen en worden brandveiligheid en leefbaarheid verbeterd. Tevens worden de 171 kamers met een aantal gemeenschappelijke keukens omgebouwd tot 186 zelfstandige woningen (studettes) en drie common rooms, voor iedere toren een. Grote stappen worden gezet in de verduurzaming: met de verbouwing gaan de torens van energielabel D naar A+. Om dat te bereiken worden gasgestookte installaties vervangen door warmtepompen, gevels geïsoleerd en het ventilatiesysteem verbeterd.

Treintje
De Opaalcampus, gebouwd tussen 1994 en 1996, telt in totaal tien torens met elk zes woonlagen. In 2018 werd al een toren gerenoveerd en verduurzaamd. Dankzij de ervaring die met de renovatie van die eerste toren is opgedaan, kan DUWO het komende project versneld aanpakken. Tijdens de uitvoering worden zoveel mogelijk woningen verhuurbaar gehouden. Het werk gebeurt daarom aaneengesloten, waarbij de bewoners van de eerste toren die wordt aangepakt, doorschuiven naar de volgende en zo verder: het zogenaamde ‘treintje’. Om dat voor de bewoners in goede banen te leiden is een sociaal plan gemaakt.

Community en leefbaarheid
Met de gerenoveerde zelfstandige woningen wil DUWO meer variatie brengen in de woningen op de campus, wat de leefbaarheid ten goede komt. Ook wordt een vervolg gegeven aan eerdere acties om de community en de leefbaarheid op de Opaalcampus te verbeteren. Enkele jaren geleden werd daarvoor al het buitenterrein opnieuw ingericht en kwam er een ontmoetingsruimte. Ook werd het beheer intensiever, de samenwerking met gemeente en onderwijsinstellingen versterkt en zorgde de organisatie Academie voor de Stad voor programma’s waarmee de sociale samenhang en de community verbeterden. In september kwamen B&W van Haarlemmermeer nog op werkbezoek om het resultaat te bekijken.

Bij de komende renovatie zijn nieuwe maatregelen voor leefbaarheid en community opgenomen: de drie common rooms bijvoorbeeld, maar ook verbetering van de verlichting en toevoeging van ramen voor meer licht en beter zicht.

Het werk moet in juli 2023 beginnen. Naar verwachting is de laatste toren in april 2025 klaar. Dan is een hele kant van de Opaalcampus volledig vernieuwd.

 

Nieuwsoverzicht