Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Gemeente gaat theater Uilenstede van DUWO huren voor cultureel-maatschappelijke invulling

Leestijd: 2 min

De gemeente Amstelveen gaat het voormalige theater Griffioen op campus Uilenstede de komende jaren inzetten als cultureel-maatschappelijke voorziening. Tegelijkertijd dient het als uitvalsbasis voor de Schouwburg Amstelveen en als tijdelijke vervanging voor als dat complex in 2025 en 2026 intensief moet worden verbouwd. Daarvoor gaat de gemeente het theater voor vijf jaar huren van eigenaar DUWO. Voor de invulling wordt nog een plan uitgewerkt.

Schouwburg Amstelveen en het Amsterdamse Bostheater hebben de handschoen opgepakt om, in samenspraak met andere partijen, een toekomstplan voor het complex te schrijven. “Het ontwikkelen van een cultureel-maatschappelijke functie in Uilenstede is een ambitie uit het coalitieakkoord 2022-2026,” zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Op dit moment is er nog weinig plek voor ontmoetings- en verbindingsactiviteiten voor onder meer de studenten, anders dan sport en horeca. Daarnaast is het belangrijk dat de schouwburg een plek heeft, zodat voorstellingen kunnen doorgaan als de cultuurstrip wordt verbouwd. Met de ontwikkeling van dit complex tot culturele hotspot waarborgen we de toekomst van de schouwburg en creëren we een tweede cultureel hart in Amstelveen.”

Ideeën insturen

Directeur van Schouwburg Amstelveen Dianne Zuidema: “Wij zijn heel blij met deze vervangende ruimte voor tijdens onze verbouwing en met de mogelijkheid om iets nieuws uit te gaan proberen. Het draagt bij aan het innovatieve karakter van Amstelveen en is een mooie aanvulling op wat er al is. We willen inwoners uitnodigen om mee te denken over de nieuwe naam voor het theatercomplex. Ideeën kunnen gestuurd worden naar dianneschouwburgamstelveennl.”

Nieuwe invulling

Het voorlopige plan voor de invulling van het gebouwencomplex beschrijft een cultureel-maatschappelijke plek die fungeert als een productiehuis en broedplaats voor jonge makers waar ruimte wordt geboden voor creatieve activiteiten en samenwerkingen. Het zal ook dienen als een ontmoetingsplek voor verschillende bewoners en gebruikers van het gebied. De komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt. Op 15 september 2023 staat de kick-off gepland.

Kosten

De kosten voor het huren van het gebouwencomplex op Uilenstede van 1 augustus 2023 tot 1 augustus 2028 zijn opgenomen in de Perspectiefnota die woensdag 19 juli is vastgesteld door de gemeenteraad.

Nieuwsoverzicht