Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Flats Hildebrandpad krijgen koelunits

Leestijd: 2 min

Na uitgebreid onderzoek gaat DUWO over tot de aanleg van koeling met airconditioning in ’s zomers zeer warme studentencomplex Hildebrandpad in Leiden. De voorbereidingen van het werk voor de installatie zijn inmiddels begonnen.

Het complex werd tien jaar geleden zeer duurzaam gebouwd, volgens de geldende regelgeving. Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte in de winter goed wordt vastgehouden. En in de zomer ook, zo bleek later. De bestaande bouwregelgeving wordt immers ingehaald door de klimaatverandering. Zo leverde de duurzame bouw met de in afgelopen jaren steeds warmer worden zomers zeer oncomfortabele binnentemperaturen op. DUWO liet door een adviesbureau onderzoek naar mogelijke oplossingen doen, maar koeling via airconditioning werd aanvankelijk niet als optie gezien. Het is duur en DUWO probeert studentenhuisvesting juist betaalbaar te houden. En het is niet duurzaam, terwijl de studentenhuisvester duurzaamheid in nieuwbouw en verduurzaming van bestaande bouw hoog op de agenda heeft staan.

500 units

Aanvullend onderzoek liet recent echter zien dat de enige mogelijkheid voor oplossing van het hitteprobleem  koeling met individuele airconditioning-units in de kamer is. Daarvoor worden nu voorbereidingen getroffen. Momenteel is de aanbesteding van het werk gaande. Naar verwachting wordt in april de opdracht verleend. Vanaf dat moment kunnen ook de planning en werkvolgorde worden gegeven. De uitvoering van het werk is afhankelijk van de beschikbaarheid van installateurs en de leveringstijden van materiaal: met name de 500 koelunits. De insteek is om in elk geval de warmste woningen aan de zonzijde als eerste te voorzien van de koeling. Daarna komen de andere woningen – aan de schaduwzijde – aan de buurt. Het systeem wordt zo energiezuinig mogelijk uitgevoerd.

Verbruik

Elke studio in het complex krijgt een eigen koelunit. De temperatuur is per studio te regelen en bewoners betalen voor het eigen verbruik. Het adviesbureau verwacht dat studenten bij gemiddeld gebruik per jaar 225 tot 325 kWh extra elektriciteit zullen verbruiken. Met de huidige kWh prijs van 0,21 eurocent is dat tussen de 50 en de 70 euro per jaar.

DUWO heeft alle betrokken bewoners inmiddels bericht gestuurd over het besluit tot installatie en de verdere gang van zaken. Zo gauw de planning met werkvolgorde bekend is, krijgen de bewoners daarvan eveneens bericht.

Nieuwsoverzicht