Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Fiets gestolen? Waarom je toch beter aangifte kunt doen…

Leestijd: 4 min

In een fietsland als Nederland wordt het je met de paplepel ingegoten: staat je fiets op slot? Niettemin worden er in ons land per uur naar schatting ruim 50 fietsen gestolen. Hoeveel het er echt zijn, is onbekend. Want het overgrote deel van de gedupeerden doet geen aangifte. Lees waarom je dat beter wel kunt doen.

 

In ons land zijn meer fietsen dan mensen. Er rijden ongeveer 23 miljoen fietsen rond. Nederland heeft dan ook de hoogste fietsdichtheid ter wereld. De Nederlandse fietser rijdt gemiddeld 900 kilometer per jaar. Bijna de helft van die afstand wordt afgelegd tussen huis en school of werk. En onder studenten is de fiets natuurlijk hét  vervoermiddel bij uitstek. Ook onder internationale studenten. Verreweg de populairste fiets is de omafiets. Afgelopen jaren werden jaarlijks rond de 1 miljoen fietsen verkocht, waarvan 40% in dat model. En, vorig jaar voor het eerst: 40% E-bikes van de 1.1 miljoen verkochte fietsen.

Registratie van belang

Zijn er rond fietsen en fietsverkoop duidelijke cijfers beschikbaar, bij fietsendiefstal ligt dat anders. Zeker is dat fietsen in ons land op grote schaal worden gestolen. Studenten en scholieren zijn vaak, en meer dan één of twee keer, slachtoffer. Jaarlijks zouden rond de 450.000 fietsen worden gestolen. Dat is althans de schatting naar aanleiding van het aantal aangiftes van fietsdiefstallen, dat beduidend lager ligt. De Stichting Aanpak Voertuigcrominaliteit (AVc) registreerde in 2017 ruim 96.500 aangiftes. De meeste gedupeerden doen geen aangifte vanuit het idee dat de politie er toch niets mee doet, zegt de stichting.
Het betekent dat alle andere fietsdiefstallen niet worden geregistreerd. Volgens de stichting is juist die registratie een belangrijke reden om toch even aangifte te doen. Daarmee wordt de omvang van het probleem in kaart gebracht, ontstaat zicht op waar veel fietsen worden gestolen en kunnen eventueel lokaal maatregelen worden genomen (bijvoorbeeld vaker surveillances, camera’s e.d.). Ook zijn dergelijke gegevens van belang om de handel in gestolen fietsen tegen te gaan. Als je aangifte doet, wordt je fiets bovendien opgenomen in het fietsdiefstalregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
En lest best: als je de gegevens van je fiets doorgeeft, bestaat natuurlijk de mogelijkheid dat hij ergens wordt terug gevonden in een fietsendepot of een gevonden gestolen partij. Van alle aangiftes leidt toch nog 7 procent tot terugkeer van de fiets. Daarom is het handig om in elk geval de gegevens (merk en framenummer) van je fiets te noteren. Ook al omdat een ander motief voor het gebrek aan aangifte is dat fietseigenaren de gegevens van hun fiets niet weten.
Met je DigiD kun  je online aangifte doen. En, kijk altijd even eerst in het fietsdepot van de gemeente. Misschien stond je fiets ergens verkeerd en is hij verwijderd.

Delft aan top

Je zou misschien denken dat de meeste fietsen in Amsterdam worden gestolen. Maar de aangiftecijfers in aanmerking genomen blijkt dat in Delft te zijn, met 16 aangiftes per 1000 inwoners. Na Delft volgen Enschede, Utrecht, Groningen, Leiden en Maastricht. Amsterdam komt op de zevende plaats. Omdat het om aangiftecijfers gaat, is niet helemaal duidelijk hoe representatief dat lijstje voor de werkelijke fietsendiefstal-top 10 is. Het is natuurlijk mogelijk dat in een kleinere stad sneller aangifte wordt gedaan.   

Maak hem lelijk

Tips om fietsendiefstal tegen te gaan: neem in je studententijd een oudje of een tweedehandsje en maak hem desnoods zo lelijk mogelijk (verven, plakken, versieren enz.). ‘Zet je fiets op slot’ is natuurlijk een open deur, maar doe dat ook voor je (studenten)huis, in de tuin, in de schuur, de kelder en de fietsenstalling bij je studentenflat; veel fietsen worden gewoon bij huis gestolen. Gebruik meer sloten, zoals een kettingslot (het doorzagen ervan duurt zes minuten) en/of kabelslot. Maak een foto van je fiets, zodat je die op Facebook kunt zetten als hij is gestolen. Monteer desnoods een diefstalpreventiechip (zit vaak al op nieuwe fietsen). Kijk even verder als je fiets weg is; sommige dieven verplaatsen je fiets een stukje en halen hem later op.

Nieuwsoverzicht