Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Energiecoaches en energiebesparende spullen in duizenden studentenhuizen

Leestijd: 2 min

Na een eerdere pilot met energiecoaches en de uitreiking van energiebesparende producten in enkele Leidse studentenhuizen breidt DUWO de actie nu uit naar veel meer studentenhuizen. Uiteindelijk krijgen honderden studentenhuizen in Den Haag en Amstelveen en zelfs 3.000 in Leiden allemaal bezoek van de energieadviseur en worden energiebesparende producten uitgedeeld die ter plekke worden geïnstalleerd.

 

De actie wordt uitgevoerd in samenwerking met gemeenten en Klimaatroute, een adviesbureau voor duurzaamheid. Het project is opgezet vanwege de stijgende energielasten. DUWO heeft weliswaar veel grootschalige verduurzamingsprojecten aan studentenhuisvesting in de planning of is daar al mee bezig, maar die zetten niet op korte termijn zoden aan de dijk. Omdat DUWO de studenten in haar woningen graag direct iets wil bieden en wil helpen energielasten ook op kleine schaal te beperken, organiseert ze samen met de gemeenten Leiden, Den Haag en Amstelveen deze actie. Klimaatroute wordt voor de actie ingehuurd. De kosten worden gedeeld door de partijen. DUWO gebruikt daarvoor met instemming van de huurdersorganisaties een speciaal duurzaamheidsbudget.

Klaar voor gebruik

Om zoveel mogelijk profijt te hebben van de actie zijn (via energiescans) huizen uitgezocht waar de energiebesparende producten het best werken. Al deze huizen krijgen een energieadviseur van Klimaatroute langs, die een presentatie geeft en tips om energie te besparen, specifiek gericht op het complex. In samenspraak met de bewoners en een beheerder van DUWO worden de beste producten uitgezocht en gelijk gemonteerd. Ze zijn dan klaar voor gebruik. Een greep uit de aangeboden producten: radiatorfolie, isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen, waterbesparende douchekoppen en tochtstrips. Bewoners zijn één á twee uur kwijt aan het bezoek. Voorafgaand neemt de energieadviseur contact op met de studentbeheerder van het pand om een afspraak te maken.

Eerst pilot in Leiden

De actie volgt op een pilot die in het afgelopen najaar in negen Leidse studentenpanden was gehouden. Die leverde overwegend positieve reacties op en wordt nu dus op grotere schaal voortgezet. In Delft werden eerder al bij 2.500 studentenwoningen cadeaubonnen voor energiebesparende producten uitgereikt.

 

Nieuwsoverzicht