Geen objecten gevonden

Energiebesparende flatmates in Leiden: aftrap in Rapenburg 52

17-11-2022

Na een succesvolle pilot vorig jaar gaat DUWO opnieuw flatmates installeren in Leiden. Maandag 14 november werd in studentenhuis Rapenburg 52 de eerste geplaatst. In totaal worden 60 van de energiebesparende douchematten in Leidse complexen geplaatst. Ook Leidse wethouder Yvonne van Delft (Energie) kwam een kijkje nemen. De flatmates worden betaald vanuit een gemeentelijk budget voor energiebesparende maatregelen.

Flatmates zijn warmtewisselaars die op de douchekraan worden aangesloten en die de warmte van het douchewater via een dubbelwandige koperen buis afgeven aan het koude water dat naar de douchekraan stroomt. Omdat het koude water al is opgewarmd, is er dus minder verhitting van water nodig voor een douchebeurt en bespaar je energie. Handig is dat de warmtewisselaars snel zijn aan te sluiten, zonder breken of verbouwen. En er zit ook nog antislip op.

Ook in Den Haag

Een jaar geleden werden in Leiden in samenwerking met huurdersvereniging BRES al flatmates ge├»nstalleerd aan de Klikspaanweg. Uit de eerste resultaten bleek dat ze behoorlijk veel energie besparen. Genoeg om er op meer plaatsen gebruik van te maken. Ook werd duidelijk dat de flatmates  vooral goed werken in complexen met kamers met gedeelde voorzieningen. Kort geleden werden ook al 60 flatmates in studentencomplexen in Den Haag geplaatst. Dat aantal wordt nog uitgebreid tot 100. En in Leidse studentenhuizen worden er nu 60 geplaatst, waarvan dus de eerste aan Rapenburg 52.

Gesprekken met meer gemeenten

De flatmates worden betaald vanuit de budgetten die gemeenten beschikbaar hebben voor energiebesparende maatregelen voor inwoners. Die budgetten komen niet automatisch beschikbaar voor studenten, maar DUWO treedt in overleg met gemeenten om ook in maatregelen voor studenten bij te dragen. Voor onder meer installatie van flatmates in studentenhuizen voert DUWO nu ook gesprekken met de gemeenten Delft en Amstelveen.

De installatie van de flatmate aan Rapenburg 52 gebeurde onder toeziend oog van de deelnemende partijen: behalve wethouder Yvonne van Delft ook Laurens Cramer, directeur van DUWO Leiden, en de leverancier, Sanura.   

Meer tips over energiebesparing in studentenhuizen vind je op https://www.duwo.nl/energie-besparen.

 

Deel deze pagina