Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Eerste paal voor BalPol IV geslagen: 136 nieuwe woningen in Delft

Leestijd: 2 min

DUWO bouwt aan 136 nieuwe studentenwoningen in Delft. In de TU-wijk ging de eerste paal in de grond voor BalPol IV, een project waarvoor 13 jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt, maar dat door externe vertragingen niet eerder kon beginnen. Maar inmiddels is het zover: de BalPol IV is in aanbouw.

BalPol IV komt aan de zuidrand van de TU-wijk, aan de Balthasar van der Polweg, waar DUWO nog enkele andere grote studentencomplexen heeft. Daar komen, op de parkeerplaats tussen studentencomplex Korvezeestraat en twee andere BalPoltorens, 136 relatief ruime studentenwoningen. Het gaat om studio’s met eigen keuken en badkamer van 27 m2. Ze worden aangeboden aan studenten van 23 jaar en ouder. Verder krijgt het gebouw twee common rooms, een heel grote van 300 m2 in een overdekte buitenruimte en een kleinere binnen.

Het ontwerp is in de loop van de tijd onder meer op energiegebied aangepast. Het wordt nu all-electric. Een dikke gebouwschil maakt dat de nieuwe studentenflat straks minimaal een energielabel A of A+ heeft. Een groen dak zorgt voor biodiversiteit en draagt bij aan verkoeling. Het complex wordt modulair gebouwd.

Vleermuizen

DUWO had in 2010 al de eerste plannen voor de BalPol IV. Maar onder meer administratief-bestuurlijke rompslomp en bezwaarprocedures van omwonenden zorgden ervoor dat het plan regelmatig stil kwam te liggen. En niet te vergeten: door de aanwezigheid van enkele soorten beschermde dwergvleermuizen. Daarvoor werden eerder al voorzieningen getroffen (speciale nestkastjes in de gevel van de Korvezeestraat), die echter niet meer voldeden toen in de loop der jaren meer soorten vleermuizen in de wijk kwamen wonen. De beschermde vleermuizen krijgen nu ook In de gevel van het nieuwe complex huisvesting (onder het toeziend oog van een bioloog).

Het ontwerp van de BalPol IV is van Studio Ninedots uit Amsterdam. Dankzij de modulaire bouwmethode kan het complex snel verrijzen: de verwachte oplevering is halverwege volgend jaar.

 

Nieuwsoverzicht