Geen objecten gevonden

@ease nu ook op Uilenstede: laagdrempelige hulp bij mentale klachten

16-06-2021

Sinds kort is er op campus Uilenstede in Amstelveen laagdrempelige psychologische hulp voor studenten te vinden: de stichting @ease heeft er een nieuwe vestiging. Vooral door corona is er onder studenten veel behoefte aan hulp of alleen maar een luisterend oor signaleert de stichting.

@ease is niet zomaar een psychologenpraktijk. Het gaat om zeer laagdrempelige hulp waar je zonder afspraak (tenminste buiten coronatijd), gratis, anoniem en zonder wachtlijst terecht kunt als je met problemen zit of een luisterend oor zoekt. Bij de reguliere vormen van psychologische hulpverlening ligt de drempel om er aan te kloppen vaak hoger omdat jongeren zich schamen en niet goed weten bij welke instantie ze terecht kunnen. Lange wachtlijsten maken het nog moeilijker om snel hulp te krijgen. Om dat te doorbreken richtten jeugdpsychiater Rianne Klaassen en hoogleraar transitiepsychiatrie Therèse van Amelsvoort in 2017 @ease op, in navolging van een zeer succesvol Australisch concept. In Australië zijn inmiddels meer dan honderd van dergelijke centra. Ook in Denemarken, België en Ierland is het concept al overgenomen.

Met de nieuwe locatie op Uilenstede zijn er in Nederland nu vijf vestigingen van @ease, waaronder nog een in Amsterdam (Jan Tooropstraat 6). De vestiging op Uilenstede is te vinden in De Kas en werd 9 juni officieel geopend door Vinad Subramaniam, Rector Magnificus van de Vrije Universiteit. Je kunt er elke donderdagmiddag van 15.00 tot 18.00 uur terecht. Tijdens openingstijden kun je bellen via 06-20191772. Je kunt ook altijd mailen naar amsterdameasenl. Normaal gesproken kun je zonder afspraak terecht, maar vanwege de lockdown moet je nu eerst even een afspraak maken.

Inloophuiskamer

De locatie op Uilenstede heeft een inloophuiskamer waar je met je problemen terecht kunt bij vrijwilligers (ook studenten). Bij ernstige problemen zijn jonge psychiaters paraat. Zo nodig kunnen zij je ook de weg wijzen naar eventuele verdere hulp en begeleiding. Het is ook mogelijk om eerst te chatten.

Internationale studenten

In een recent artikel in het AD meldt @ease dat er vooral door corona veel mentale klachten onder studenten zijn. Somberheid en depressie komen veel voor. Dat geldt zeker voor internationale studenten, die immers veel minder contacten hebben in Nederland. Behalve van Nederlandse studenten verwacht de stichting dan ook veel aanloop vanuit die doelgroep. Alle vrijwilligers spreken goed Engels.

Het artikel is hier te lezen:  

https://www.ad.nl/amsterdam/vu-biedt-laagdrempelige-psychische-hulp-voor-studenten~afc3efab/

De nieuwe @ease vestiging kon worden ingericht mede dank zij de Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam UMC, onderzoeksinstituut Amsterdam Public Health en studentenhuisvesting DUWO. @ease Uilenstede is te vinden in De Kas, Uilenstede 346B.

Deel deze pagina