Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

DUWO verduurzaamt tot en met 2026 tien tot twintig complexen per jaar

Leestijd: 3 min

“Wanneer gaan jullie mijn huis verduurzamen?” vragen veel huurders aan DUWO. Het precieze antwoord op die vraag is nog niet te geven, maar tussen nu en 2025-2026 verduurzaamt DUWO tien tot twintig studentencomplexen/-huizen per jaar. Daarvoor is een doortimmerd programmaplan opgesteld, dat op korte termijn in uitvoering gaat. Vooral in Leiden wordt dit jaar een flink aantal panden aangepakt. Ook in Den Haag en Delft staan enkele panden op de rol.

DUWO is al langere tijd bezig met de verduurzaming van haar studentencomplexen. Dat gebeurt vooral tijdens noodzakelijke renovaties en onderhoud. Het is een lopend traject. Maar behalve studentencomplexen die moeten worden gerenoveerd én verduurzaamd, zijn er ook tientallen waar onderhoud niet onmiddellijk noodzakelijk is, maar die wel een laag energielabel hebben (E, F of G). Die moeten dus om voor de hand liggende redenen snel worden aangepakt. Vanwege de energieproblematiek, maar ook omdat in 2029 geen enkele zelfstandige woning in Nederland meer zo’n slecht energielabel mag hebben (behalve monumentenpanden).

Ieder jaar 750-1.000 woningen

Om die laag gelabelde panden in zo kort mogelijke tijd te verduurzamen wordt een aparte aanpak ingezet, waarmee tot en met 2025-2026 ieder jaar tien tot twintig complexen, ofwel 750-1.000 woningen, van een goed energielabel kunnen worden voorzien. Daarvoor wordt aan het begin van elk jaar een reeks grote en kleine complexen uitgekozen op grond van de noodzaak van aanpak.

Vijf in Leiden

Er zijn inmiddels al elf panden aangewezen waarmee we dit jaar van start gaan. Dat begint met onderzoek en voorbereiding. De uitvoering zal in 2024 en 2025 afgerond worden. Daarbij zitten vooral veel panden in Leiden, waar we veel bezit met hoge ouderdom hebben. Het gaat hier bijvoorbeeld om: Kaiserstraat 6-20 en 22-26, Middelstegracht 20, Schelpenkade 34 en Wassenaarseweg 23-193. In alle gevallen gaat het hier om panden waarvan de bewoners tijdens de uitvoering van het werk niet hoeven te verhuizen naar elders.

Door nader onderzoek kan er soms nog iets veranderen aan de selectie panden. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar wat de energiekosten gaan doen. De mogelijkheid bestaat dat een pand eerder wordt aangepakt of toegevoegd als bewoners zeer hoge energiekosten blijken te hebben. In alle steden waar DUWO woningen heeft, staan grote en kleine complexen op de nominatie voor deze aanpak. Voor de navolgende jaren moet de jaarlijkse selectie nog worden gemaakt. Bewoners van complexen waar wordt verduurzaamd, worden vanaf het begin van een project erbij betrokken en voor iedere ingreep moet 70% daarmee akkoord zijn.  

Monumentenpanden

En daarna moeten ook nog alle monumentenpanden van DUWO worden verduurzaamd. Dat hoeft niet voor 2029 klaar te zijn, maar het is een flinke klus, omdat er bij de uitvoering allerlei regels gelden. Niettemin is DUWO daar ook al mee begonnen. Zo werden in Leiden vorig jaar al twee rijksmonumenten verduurzaamd: aan de Papengracht en aan de Hooigracht. Eind 2023 zullen in Leiden ook monumentenpanden aan De Vliet worden aangepakt voor verduurzaming.

Meer informatie over de verduurzamingsplannen in Leiden is te vinden op onze website.

Nieuwsoverzicht