DUWO met ruim 9.500 studenten onder dak bijna terug op oude niveau

16-08-2021

DUWO brengt deze zomerperiode ruim 9.500 studenten voor het nieuwe studiejaar 2021-2022 onder dak. Dat zijn vooral studenten uit het buitenland, die nu in groten getale arriveren. De Nederlandse studenten komen meer over hele jaar verspreid. De instroom in de studentenwoningen is daarmee bijna terug op het niveau van voor corona.

Op dit moment heeft DUWO voor de periode juni tot en met september in totaal bijna 8.895 nieuwe huurcontracten afgesloten. Het gaat om woningen in alle vestigingsplaatsen: Amsterdam, Delft, Den Haag, Leiden, Wageningen en Deventer. Tot 30 september komen er daar nog ruim 670 bij en dat brengt het aantal studenten dat voor het nieuwe studiejaar onder dak wordt gebracht op ruim 9.565. Daarmee is de instroom in DUWO-woningen weer bijna terug op het niveau van voor de coronacrisis, toen bij het begin van het studiejaar 2019-2020 ruim 9.800 huurcontracten werden afgesloten. (In dat jaar werd overigens kort voor de zomer een groot nieuw complex met 500 woningen opgeleverd wat de cijfers iets vertekende.)

Internationale studenten

Circa twee derde  deel van het aantal nieuwe huurcontracten in genoemde periode is voor internationale studenten: 6.365. Bij de instroom voor het nieuwe studiejaar huisvest DUWO traditioneel vooral  internationale studenten, omdat in de zomerperiode het merendeel van de beschikbare woningen voor die doelgroep leegkomt. De internationale exchange en masterstudenten vertrekken immers na een jaar weer, waarna hun woningen worden betrokken door de nieuwe lichting.

DUWO heeft in totaal 8.350 woningen voor deze doelgroep. Die woningen zijn gestoffeerd en gemeubileerd zodat studenten dergelijke zaken niet hoeven aan te schaffen voor de beperkte tijd dat ze hier studeren.

Het aantal gehuisveste internationale studenten is dit jaar wel flink hoger dan vorig jaar toen veel van hen vanwege corona niet voor een studie naar Nederland kwamen. Vorig jaar werden 4.500 contracten voor internationals opgesteld. De grote toestroom van dit jaar heeft ongetwijfeld te maken met de uitbreiding  van de reis- en studiemogelijkheden na de lockdowns. Daarnaast speelt de Brexit (het Verenigd Koninkrijk trok zich terug uit het belangrijkste Europese uitwisselingsprogramma) waarschijnlijk een rol. Vorig jaar al liet onderzoek van Nuffic zien dat internationale studenten na corona graag naar Nederland wilden blijven komen.

 

Nederlandse studenten

De Nederlandse studenten betrekken het hele jaar door DUWO-woningen, al zit ook hier de piek in de zomermaanden.

Deel deze pagina