Nederlands
Taal / Language
Kies een taal / Choose your language
Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

DUWO koopt 560 studentenwoningen in Hoofddorpse wijk Hyde Park aan

Leestijd: 4 min

DUWO heeft in Hoofddorp 563 nog te bouwen studentenwoningen aangekocht van ontwikkelaars Snippe Projecten BV en BPD | Bouwfonds Property Development. De koopovereenkomst voor de vijf aaneengesloten woonblokken in de nieuwe wijk Hyde Park werd vrijdag 13 januari ondertekend. Tevens werd met aannemer Dura Vermeer een realisatieovereenkomst getekend. Een en ander gebeurde onder het toeziend oog van Jurgen Nobel, wethouder woningbouw en grondzaken bij de gemeente Haarlemmermeer.

Hyde Park is de herontwikkeling van de voormalige kantorenwijk Beukenhorst-West, die tussen Hoofddorp Centrum en het plaatselijke NS-station ligt. De wijk is aangekocht door ontwikkelaars/ontwikkelcombinatie Hyde Park die er een moderne groene woonwijk met 3.800 woningen van wil maken. Inmiddels zijn er al kantoren gesloopt en is een deel van de woningen in aanbouw. In een van de deelplannen, Camden Town, komen de 563 studentenwoningen die DUWO nu heeft aangekocht. Eerder werd daarvoor al een intentieovereenkomst met de ontwikkelaars gesloten.

Diverse woontypes

De studentenhuisvesting in Camden Town wordt divers. In de vijf woonblokken zijn ongeveer alle door DUWO gehanteerde woontypes te vinden: studettes, kleine studio’s, grote studio’s, stings (zelfstandige woningen in een groep) en PhD-woningen. Ze variëren in oppervlakte van ruim 20 tot 32 m2 en worden vrijwel volledig naar het DUWO-programma van eisen voor studentenhuisvesting gebouwd. Voor 66% van alle woningen kunnen huurders onder de 23 jaar huurtoeslag krijgen (huurprijzen onder de kwaliteitskortingsgrens van 442 euro).

De vijf woonblokken krijgen elk een eigen identiteit, met een eigen uitstraling, materiaalgebruik en eigen ontsluiting. Daarmee zijn het eigenlijk vijf grote studentenhuizen waar niet massaal en anoniem wordt gewoond. Verder komen er common rooms, studieruimte, wasserette, fietsenstallingen en andere gebruikelijke faciliteiten. In het midden van de bouwblokken komt een gedeelde binnentuin.

Qua duurzaamheid komt de nieuwbouw uit op een label A+++.

Betaalbare studentenwoningen

Alle partijen tonen zich verheugd dat ze met dit project studenten van een betaalbare woning kunnen voorzien. Lars van Engelen, directeur en medeaandeelhouder Hyde Park: “We zijn blij met de komst van meer dan 500 studenten die in Hyde Park komen wonen. Hyde Park wordt een gemengde stadswijk voor starters, young professionals, senioren en gezinnen. We zijn dan ook blij dat we de doelgroep studenten kunnen bedienen, die naast hun drukke studie ook als bijbaan in de vele voorzieningen in het gebied kunnen werken.”

“We zijn verheugd dat we met deze opdracht betaalbare studentenwoningen aan de studentenwoningmarkt toevoegen,” laat Edwin de Kuiper, directeur Dura Vermeer Bouw Midden West, weten. “Wij zetten vanuit onze organisatie actief in op maatschappelijke thema’s als betaalbaarheid en woningtekort. Camden Town belooft een mooie plek te worden voor studenten en daar kunnen we alleen maar achter staan.”

DUWO is bovendien blij met de mogelijkheid van nieuwbouw in de regio. “We richten ons met nieuwbouw al langer op de regio en we zijn blij dat we deze kans hebben kunnen grijpen dankzij de goede samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer en de projectontwikkelaars,” zegt Anneleen Lagae, bestuursvoorzitter van DUWO. “Dit is niet alleen een mooie stap in het terugdringen van het tekort aan betaalbare studentenkamers, maar met een aansprekend gebouw en de diversiteit aan woningen komen we tegemoet aan de verschillende woonwensen van onze studenten. ”.

Bouw op korte termijn

Het plan voor de studentenwoningen is ontworpen door het Delftse architectenbureau Vakwerk en past binnen het stedenbouwkundig plan, opgesteld door het Rotterdamse MVRDV. De gemeente heeft inmiddels het bestemmingsplan goedgekeurd en ook de omgevingsvergunning is onherroepelijk. De bouw zal op korte termijn beginnen.

Groei van 4.000 woningen

Belangrijk motief voor studentenhuisvesting in niet-studentenstad Hoofddorp is de wens om het Amsterdamse studentenaanbod van DUWO met 4.000 woningen te laten groeien vanwege de enorme kamernood in de hoofdstad. Hoofddorp hoort bij de Metropoolregio Amsterdam en is bij uitstek geschikt om nieuwbouw toe te voegen, waarin veel studenten van Amsterdamse onderwijsinstellingen kunnen wonen. Camden Town ligt bovendien zeer gunstig ten opzichte van het openbaar vervoer.

Ondertekening

De overeenkomst met de twee ontwikkelaars werd ondertekend door Anneleen Lagae, bestuursvoorzitter DUWO, André Snippe en Lars van Engelen, beiden directeur Snippe Projecten BV en Peter van Oeveren, directeur BPD (Snippe en BPD vormen samen ontwikkelcombinatie Hyde Park). De overeenkomst met Dura Vermeer werd ondertekend door directeur Edwin de Kuiper en mevrouw Lagae.

Nieuwsoverzicht