Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

DUWO brengt 10.000 studenten onder dak voor start studiejaar

Leestijd: 2 min

DUWO huisvest in de zomerperiode zo’n 10.000 studenten voor het nieuwe studiejaar 2019-2020. Van de ongeveer 33.000 woningen in eigendom en beheer wordt in deze periode zo’n dertig procent van de kamers opnieuw bezet. Het gaat om studenten uit binnen- en buitenland.

In alle steden waar DUWO actief is, is momenteel de grote instroom van nieuwe huurders voor het aankomende studiejaar gaande. Ze worden ontvangen in studentencomplexen in Amsterdam, Delft, Den Haag, Leiden, Wageningen en Deventer.

In totaal zijn vanaf begin juni tot nu toe ongeveer 9.850 huurcontracten getekend. De meeste nieuwe huurders van DUWO zijn te vinden in Amsterdam. Daar zijn in genoemde periode ruim 3.710 huurcontracten verstrekt. In Delft gaat het in dezelfde periode om een kleine 2.490 huurovereenkomsten. In Den Haag betrekken tot eind september bijna 1.700 studenten een DUWO-woning en in Leiden 1.690. In Wageningen en Deventer, die samen een kleiner DUWO-filiaal vormen, zijn 270 huurcontracten vergeven.

Internationale studenten

Bij de instroom voor het nieuwe studiejaar huisvest DUWO traditioneel voor het merendeel internationale studenten, die in augustus massaal arriveren. De Nederlandse studenten betrekken het hele jaar door DUWO-woningen, al zit ook hier de piek in de zomermaanden.

Vooral in Amstelveen (waar het Amsterdamse DUWO-kantoor staat) en Delft is het komende tijd druk met de aankomst van de internationale studenten. Omdat zij vaak rechtstreeks van het vliegveld komen, probeert DUWO ze zoveel mogelijk centraal te ontvangen en worden veelal busjes ingezet om ze na sleuteluitgifte bij hun kamer te brengen.

In Amsterdam huisvest DUWO in de maand augustus 2.468 internationale studenten. In Delft gaat het om 1.439 huurders uit het buitenland, in Den Haag om 1.216, in Leiden om 588 en in Wageningen en Deventer om 63. In totaal verstrekte DUWO in augustus aan ruim 5.774 internationale studenten een huurcontract. DUWO werkt daarvoor intensief samen en maakt afspraken met de universiteiten en hogescholen over de huisvesting van de internationale studenten die bij hen komen studeren. Bij deze gegarandeerde huisvesting gaat voor het overgrote deel om gemeubileerde en gestoffeerde huisvesting.

Het aantal internationale studenten dat DUWO op deze manier huisvest is dit jaar overigens nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar. Hoewel er in het algemeen meer studenten vanuit het buitenland in ons land komen studeren, is dat in dit cijfer niet terug te zien. Dat heeft alles te maken met het feit dat internationale studenten die een volledige studie in Nederland doen, tegenwoordig vaker gebruik maken van de mogelijkheid om een reguliere studentenwoning (met campuscontract) te huren.

 

Nieuwsoverzicht