Nederlands
Taal / Language
Kies een taal / Choose your language
Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Duurzame warmte uit vieze zakken levert besparing van 40%!

Leestijd: 1 min

DUWO haalt sinds afgelopen voorjaar duurzame warmte uit vieze zakken vol rioolwater en boekt daarmee een verbluffende energiebesparing van 40%. Het gebeurt met een bijzondere warmtepomp in een groot studentenhuis aan de Ruys de Beerenbrouckstraat in Delft.

De opmerkelijke besparing werd bereikt door toepassing van een zogenaamde HeatCycle. Deze aan de cv-installatie gekoppelde warmtepomp haalt warmte uit het afvalwater dat de woning verlaat. Maar voor het in het riool wordt afgevoerd, wordt het opgevangen in grote zakken, alwaar de warmte eraan wordt onttrokken. Resultaat: een significante vermindering van het gasverbruik. Aan de Ruys de Beerenbroucklaan werd tussen mei en december 2022 een reductie van 36% gemeten. En geheel tegen de verwachting in bleek ook het elektriciteitsverbruik te zijn gedaald. Tezamen leverde dat de fraaie besparing van 40% aan energie op. En ook prettig: er komen geen lawaaiige buitenunits aan te pas.

Het is een voorbeeld van experimenteren met technische maatregelen die we relatief vlot kunnen toepassen in onze compexen en wellicht kunnen uitbreiden om met behulp van techniek snel energie te kunnen besparen. 

Voor de cijferliefhebbers: hieronder staan de meetgegevens over 2021 en 2022.

     

     

* Klik op de grafiek voor een vergroting

Nieuwsoverzicht