Geen objecten gevonden

Duurzaam onderhoud met maatwerk: Thorbeckehof en Korvezeestraat

15-10-2020

Met maatwerk tot in de kleinste details voerde DUWO onderhoud en verduurzaming uit bij een complex met 180 woningen in Oegstgeest: de Thorbeckehof. Met alle bewoners erin. In Delft wordt complex Korvezeestraat op een soortgelijke manier aangepakt.

In de Thorbeckehof waren al lange tijd problemen met de warmwaterinstallatie. Tijdens de vervanging daarvan werd besloten het hele complex in een keer op te knappen en tegelijkertijd te verduurzamen. Het was een flinke uitdaging, vooral omdat de insteek was dat alle bewoners er konden blijven wonen. Dat zorgde voor een aanpak met veel maatwerk.

Verhuizen en op de kat passen

Tamara Can van de klantenservice was aanspreekpunt voor de bewoners. “Het was voor het eerst dat we hier zoiets in bewoonde staat deden en dat maakte het echt tot een bijzonder project,” vertelt ze. “We hebben flink maatwerk moeten leveren om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Het leverde voor onze beheerders ook niet-alledaagse acties op. Zo richtten we noodstudieruimten in, omdat bewoners vanwege coronamaatregelen niet in de bibliotheek konden studeren en stelden we voor overdag gemeubileerde wisselwoningen ter beschikking. Ook hebben we studenten die tijdelijk naar een andere kamer moesten, geholpen met verhuizen. En we hebben tijdens de verbouwing zelfs op iemands kat gepast.”

Onderhoud en duurzaamheid samen

Het onderhoud werd aangegrepen om de Thorbeckehof een stuk duurzamer te maken: een nieuwe duurzame warmwaterinstallatie, kozijnen en voordeuren en een volledig nieuw ventilatiesysteem dat het CO2-gehalte in de woningen meet en automatisch afslaat. En ook op dit complex werden zonnepanelen gelegd.

Korvezeestraat

Momenteel wordt in Delft de laatste hand gelegd aan onderhoud en verduurzaming van de Korvezeestraat. Hier worden acht blokken met 530 woningen van nieuwe keukens en sanitair voorzien. Gasfornuizen worden vervangen door elektrische fornuizen. Ook hier konden de studenten gewoon in hun woningen blijven. Op het moment dat hun sanitair werd vernieuwd, konden de bewoners terecht in tijdelijke douchecabines en toiletten voor het complex. Alleen tijdens de huidige laatste fase verhuizen bewoners van wie het sanitair wordt aangepakt vanwege coronamaatregelen een week naar een woning aan de Arubastraat, om daarna in hun vernieuwde woning terug te keren. Over zes weken is het project afgerond.

Deel deze pagina