Geen objecten gevonden

Delftse sterrenwacht open op Monumentendag

05-09-2022

De Delftse sterrenwacht aan de Kanaalweg 4 gaat tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september weer open voor publiek. Met een boeiend programma over wetenschap en historie. En niet te vergeten: het spectaculaire uitzicht over Delft op het koepelterras.

De sterrenwacht staat bovenop de toren van de voormalige faculteit Geodesie, Landmeten en Waterpassen. Het gebouw is sinds de eeuwwisseling in het bezit van DUWO. Tegenwoordig zijn er enkele hightech bedrijven in het pand gevestigd: Geodelta, een ingenieurs- en adviesbureau in fotogrammetrie, laserscanning en geodesie, Advier, een adviesbureau voor vraagstukken rond mobiliteit en bereikbaarheid en Delmic, waar oplossingen voor licht- en elektronenmicroscopie worden ontwikkeld, onder meer voor onderzoek op het gebied van nanofotonica en celbiologie. Daarnaast zitten er studentenverenigingen voor internationale studenten. Het antieke instrumentarium in de toren wordt beheerd door De Hollandse Cirkel, een stichting die zich met de geschiedenis van de geodesie bezighoudt. Het programma tijdens Monumentendag wordt ook verzorgd door de gebruikers van het pand.

Monumentale koepel

Het faculteitsgebouw voor Geodesie, Landmeten en Waterpassen werd gebouwd tussen 1892 en 1894 naar een ontwerp van rijksbouwkundige Jacobus van Lokhorst. (De geodesie houdt zich bezig met de bepaling van de vorm en de afmetingen van de aarde en plaatsbepalingen op en om de aarde.) In de monumentale koepel op de vijfde verdieping bevindt zich het observatorium dat door de faculteit werd gebruikt voor studiedoeleinden. Zo werden er astronomische waarnemingen en geodetische tijdmeting en plaatsbepalingen op aarde gedaan.

Telescoop en geodetische klok

Met een flinke klim kom je boven in het observatorium met sterrenwacht. Daar is ook de oude gerestaureerde telescoop van de faculteit er te zien. De groene koperen draaibare koepel werd gerestaureerd door DUWO. Vanaf het omliggende terras is er fraai uitzicht over Delft. Op de eerste verdieping hangt de geodetische ijkklok, een van de bijzondere oude instrumenten in het gebouw.

Programma

  • Begane grond van de toren: een introductie over het gebouw, en specifiek over de toren.
  • Eerste verdieping bij de ijkklok: uitleg over tijdwaarneming.
  • Tweede verdieping: programma van Geodelta over rekenen, geodata en met presentaties met een VR-bril, (ook) aantrekkelijk voor kinderen. In de vergaderzaal van Delmic worden lezingen over zwaartekracht en rekenmachines gehouden.
  • Derde verdieping: uitleg over de instrumentencollectie door De Holleandse Cirkel.
  • Terras op de vierde verdieping: mogelijkheid om door instrumenten te kijken.
  • Vijfde verdieping: koepel van  het observatorium, interieur met uitleg door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde en omgang met uitzicht.
  • Villa (woonhuis): rondleiding door Advier met een speciaal accent op de vroegere bewoner prof. Schermerhorn (eerste minister-president na WO II).
  • Zolder: films over de geschiedenis van de geodesie.

Het pand is te open tussen 10.00 en 16.30. De laatste bezoekers mogen om 16.00 uur naar binnen. De rondleiding is helaas niet geschikt voor rolstoelgebruikers (trappenhuis). Er is ook een folder beschikbaar over de geschiedenis van het pan

 

Deel deze pagina