De meeste studenten niet meer bij mams thuis

07-01-2019

De meeste studenten in Nederland wonen niet meer bij mams thuis, maar op zichzelf. En meisjes gaan eerder op zichzelf wonen dan jongens. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting.

Van alle studenten in ons land heeft 52 procent het ouderlijk huis verlaten om op zichzelf te wonen. Universitaire studenten wonen met 68 procent het vaakst op zichzelf, gevolgd door de hbo’ers met 41 procent. Van de uitwonenden wo- en hbo-studenten studenten woont 70 procent in de stad waar ze studeren. Dit jaar is in het onderzoek van de monitor voor het eerst ook naar mbo’ers gekeken. Zij wonen met 19 procent het minst vaak op zichzelf.

Meisjes eerder op zichzelf

Verder blijkt dat meisjes eerder uit het ouderlijk huis vertrekken dan jongens. Het gaat om 55 procent bij de meisjes tegen 48 procent bij de jongens. Niet onlogisch wonen oudere studenten vaker op zichzelf dan jongere. Zo woont van alle studenten van 19 jaar of jonger driekwart nog gewoon bij hun ouders. Bij studenten van 24 jaar of ouder is dit minder dan een kwart.

Studievoorschot

Hoewel er dus op dit moment nog steeds meer studenten op zichzelf wonen dan in het ouderlijk huis, neemt hun aantal wel af. Dat heeft – zo blijkt bij navraag - alles te maken met de invoering van het studievoorschot. In de afgelopen drie jaar nam bij alle Nederlandse studenten (die dus in principe een ouderlijk huis in ons land hebben) het aandeel op zichzelf wonenden af van 53 naar 48 procent. Dat geldt in ongeveer gelijke mate voor hbo- en wo-studenten. De onderzoekers verwachten dat deze ontwikkeling in komende jaren nog zal doorwerken bij de masterstudenten. 

De cijfers van het onderzoek verschenen al in oktober. In het Laatste Nieuws bij DUWO zijn al eerder resultaten op andere terreinen verschenen (zie onder ‘bekijk alles’). Omdat het onderzoeksrapport zeer veel informatie bevat, zal er in het Laatste Nieuws af en toe een onderwerp worden uitgelicht. 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden