Geen objecten gevonden

Dankzij subsidie mogelijkheden voor meer energiebesparing in studentenhuizen

12-08-2022

DUWO is met de gemeenten Leiden en Den Haag in overleg over mogelijkheden voor kleine energiebesparende maatregelen in studentenhuizen. Om te kijken wat er mogelijk is in de huizen worden eerst energiescans gedaan. En in Den Haag wordt een pilot gedaan met energiebesparende douchematjes.

In het verleden paste DUWO vaker kleine energiebesparende maatregelen toe in studentenhuizen, waarbij bewoners materialen kregen om die uit te voeren. Onlangs heeft de overheid subsidieregelingen voor kleine energiebesparende maatregelen in het leven geroepen om burgers te ondersteunen bij de enorme prijsstijgingen voor energie. Ze worden uitgevoerd door de gemeenten. Dat betekent dat woningcorporaties die dergelijke maatregelen uitvoeren daarvoor ook hulp kunnen krijgen. DUWO is inmiddels in gesprek met de gemeenten Leiden en Den Haag en heeft geplande maatregelen al voorgefinancierd.

Het gaat in eerste instantie nog om een proef met energiescans, waarbij informatie wordt opgehaald over wat raadzaam en mogelijk is aan kleine energiebesparende maatregelen in een huis. Daarvoor wordt een professionele organisatie ingeschakeld, die na de scans de maatregelen ook gelijk aanbrengt. Bij succes gaat dat in meer studentencomplexen in meer steden gebeuren.

Energiebesparing onder de douche

Een eerste concrete maatregel zal in Den Haag worden toegepast. Het gaat om het aanbrengen van zogenaamde ‘flatmates’, energiebesparende douchematjes. In Leiden werd vorig jaar al op kleine schaal met de matjes geëxperimenteerd. Ook in Den Haag gaat het vooralsnog om een pilot.

De matjes, te plaatsen op de douchevloer en aan te sluiten op de douchekraan, zijn warmtewisselaars, die de warmte van het douchewater via een dubbelwandige koperen buis afgeven aan het koude water dat naar de douchekraan stroomt. Omdat het koude water al is opgewarmd is er dus minder verhitting van water nodig voor een douchebeurt en bespaar je energie. Wel 50 tot 60 m3 gas per douche per jaar. Bij een verwachte gasprijs van €1,50 per m3 is dat maandelijks €7,50 per persoon. Het bedrijf dat de matjes levert is een startup uit de Green Village, het levende laboratorium in de TU-wijk in Delft.

Voorlopig worden in Den Haag 50 tot 100 flatmates geplaatst. Als ze succesvol besparen volgen er meer. Behalve met gebruikmaking van de overheidssubsidies wil DUWO ook meer projecten voor kleine energiebesparende maatregelen gaan uitvoeren via een budget dat is overgebleven na een belastingteruggave. Dat gebeurt in overleg met de huurdersorganisaties.  

 

Deel deze pagina