Geen objecten gevonden

Common Room anno 1959

19-02-2019

1959: het allereerste studentencomplex van Nederland was net gebouwd in Delft. Zo zaten studenten er toen bij in hun Common Room, ofwel GR.

Deze foto is in 1959 gemaakt in het studentencomplex Oudraadtweg in Delft, dat anderhalf jaar daarvoor was geopend. Het was gebouwd door DUWO (al heette dat toen nog de Delftse Stichting voor Studentenhuisvesting) en het was een absolute nieuwigheid in het land. Studenten vonden het helemaal niks. Ze waren immers gewend aan de oude studentenhuizen in de stad. Maar ook toen groeiden de aantallen nieuwe studenten al de pan uit, dus grotere wooncomplexen voor studenten waren hard nodig.

Unicum

Dit allereerste studentencomplex van het land bestond uit vier flats, waar in totaal 284 studenten konden wonen. Ook dat aantal was een unicum voor die tijd. Op elke verdieping waren 18 kamers waarvan de bewoners keuken, badkamer en toilet deelden. Het complex staat er nog steeds. De bewonersgroepen zijn tegenwoordig ietsje kleiner, maar niet zo veel. Het is een populaire flat in Delft en wonen is er goedkoop.

Wat de foto uit de oude doos aangaat: de mode is wel een beetje veranderd, maar kijk eens naar de meubels. Die zijn weer helemaal van deze tijd.

Overigens was met de bouw van de Oudraadtweg de geest wel uit de fles: er kwamen steeds meer van dit soort studentenflats, allereerst de Sterflat in Leiden (1960).

Deel deze pagina