Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Caribische student vindt moeilijk huisvesting

Leestijd: 2 min

Studenten uit het Caribisch gebied lopen tegen veel problemen aan als ze in Nederland huisvesting tijdens hun studie moeten vinden, blijkt uit een rapport van de Ombudsman. DUWO gaf onlangs opnieuw online voorlichting aan Arubaanse scholieren over mogelijkheden voor huisvesting.

Jaarlijks komen ca. 1.600 jongeren uit het Caribische deel van het Koninkrijk naar ons land die een studie willen volgen. Uit een kort geleden uitgekomen rapport van de Ombudsman, ‘Kopzorgen van Caribische studenten’, blijkt dat zij tegen uiteenlopende soorten problemen aanlopen in de aanloop naar en tijdens hun studie. Daardoor maken veel van hen hun studie niet af.

Vanuit zijn vorig jaar gehouden onderzoek concludeert de Ombudsman dat ze nauwelijks studiekeuzebegeleiding krijgen, dat ze geen Nederlandse zorgverzekering kunnen krijgen, dat ze vaak (studie)schulden oplopen, dat wennen aan de Nederlandse samenleving lastig en dat ze tegen veel bureaucratische rompslomp aanlopen omdat ze bij aankomst geen BSN hebben. Met name dat laatste levert ook problemen op bij veel praktische zaken rond het zoeken naar huisvesting. Bovendien beschouwen onderwijsinstellingen deze groep niet als internationale, maar als Nederlandse studenten waardoor ze veelal niet voor huisvesting via de instelling in aanmerking komen. En vanwege de kamertekorten is het moeilijk zoeken.

DUWO

Voor het onderzoek heeft de Ombudsman ook met DUWO gesproken, die daarbij onder meer haar voorrangsregeling voor internationale studenten heeft genoemd – daarvoor komen de Caribische studenten wél in aanmerking. Vorig jaar gaf DUWO bij het Ministerie van OCW presentaties over het vinden van huisvesting aan de scholieren uit het Caribisch gebied. Recent gebeurde dat online.

Het rapport van de Ombudsman geeft aanbevelingen om het deze doelgroep makkelijker te maken: zo zouden de eilanden en Nederland onderling verschillende regelingen moeten gelijktrekken, moeten Caribische studenten over een BSN en een zorgverzekering kunnen beschikken, moeten ze informatie krijgen over belastingen en mogelijke toeslagen en moet aflossing van studieschulden uniform worden geregeld (regels zijn op de eilanden verschillend)  

 

Lees meer..

Artikel: 'Lieve Mark' doet aanbevelingen coronagevolgen studenten

Nieuwsoverzicht