Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Buiten sporten kan nu in Leiden soms gewoon voor de deur

Leestijd: 2 min

De zomer is in het land en dat biedt een mooie gelegenheid voor wat heilzame outdoor fitness. Bij vier Leidse studentencomplexen kun je dat sinds kort gewoon voor de deur doen. De gemeente en DUWO hebben er samen sporttoestellen geplaatst. Fleur Spijker, wethouder Sport en Studentenzaken nam de proef op de som en hing tijdens het prachtige zomerweer aan de rekstokken aan het Hildebrandpad. “Vandaag is het misschien wel erg warm om in de volle zon te sporten, maar de gedachte erachter, om in de buitenruimte altijd na te denken over mogelijkheden om laagdrempelig te kunnen bewegen, is natuurlijk geweldig”.

 

Al in 2022 kreeg een studentencomplex in Leiden op verzoek van bewoners sporttoestellen in de tuin. Dat was een groot succes en reden voor meer. Dankzij een samenwerking met de gemeente kon DUWO recent ook sporttoestellen plaatsen aan de Vrouwenweg, bij Hildebrandpad en aan de Klikspaanweg. En ook een studentencomplex in Voorschoten kreeg ze in de tuin: De Zeven Provinciën. De Vrouwenweg werd bovendien nog voorzien van een tafeltennistafel.

Minder stress, meer concentratie

Het idee erachter? Sport en beweging zorgen voor vitaliteit, en vlak ook de ontmoeting met medebewoners en de gezelligheid niet uit. Maar buiten sporten brengt nog meer. Onderzoek wijst uit dat buiten sporten een gunstig effect op je mentale gezondheid heeft en zorgt voor minder stress en meer concentratievermogen (onontbeerlijk bij de studie) dan binnen sporten. Ook uit onderzoek: buiten sporten geeft meer energie dan een training die je binnen doet én maakt dat je positiever gaat denken. Verder slaap je er beter door, zorgt de zon (wel goed smeren) voor extra vitamine d en – niet onbelangrijk – het is helemaal gratis.

 

Nieuwsoverzicht