Geen objecten gevonden

Brandvrije en veilige kerst!

14-12-2017

Kerst is een brandgevoelige periode. Overal, maar ook in studentencomplexen.

Een kerst- of oudejaarsfeestje loopt soms uit de hand: er breekt brand uit, de brandweer moet uitrukken, een verdieping moet worden ontruimd, bewoners belanden met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis... Hoe snel kan het gaan?

Bij DUWO wordt veel aandacht aan brandveiligheid besteed. Inrichting van de gebouwen, trainingen met de brandweer voor bewoners, brandpreventievoorzieningen en meer. Maar met kerst en oudjaar liggen de oorzaken voor brand echt om de hoek, veel meer dan in de rest van het jaar.

“Vorig jaar was ik bij een bijeenkomst van het ministerie over brandveiligheid,” vertelt Sander Jongerling, teamleider beheer bij DUWO. “Er was een brandveiligheidsexpert die liet zien hoe snel een kerstboom in de fik kan gaan. Ik had me ook niet gerealiseerd hoé snel. Eén vlammetje en ineens staat zo’n boom in lichterlaaie. Het was echt eng om te zien…”

Kerstkleedje
In Leiden ontstond enkele jaren terug in de kerstperiode brand in een groot studentencomplex. Een hele verdieping moest worden ontruimd, enkele bewoners werden met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis afgevoerd. Oorzaak: een kaars die op een matras was gevallen. En in Delft zorgde vorig jaar kerst een afgedankte kerstboom die in een vuurkorf werd gezet ervoor dat een balkon van een studentenflat in lichterlaaie raakte. Sander kent uit ervaring nog een paar typische oorzaken van branden in de kerstperiode: “Wat ook nogal eens voorkomt is vuurwerk dat in een oude bank terecht komt en gaat smeulen. En zo’n papieren kerstkleedje over je tafel: hartstikke gezellig tijdens het kerstdiner, maar het vliegt binnen de kortste keren in de fik.”

De huurders in Delft raakten overigens hun huurcontract kwijt. Volgens DUWO was niet zo maar sprake van onvoorzichtigheid. De kantonrechter was het daarmee eens en oordeelde dat de actie levensgevaarlijk was voor de bewoners van het complex en dat DUWO als goed verhuurder het recht heeft haar huurders tegen dit soort gevaren te beschermen. Daarnaast moesten de huurders de schade vergoeden.

Bij beide branden vielen er gelukkig geen slachtoffers. “Maar het kan goed mis gaan,” zegt Sander. “Bij ons is dat  nog nooit gebeurd en dat hopen we zo te houden. En als ik over de jaren heen kijk, valt het in onze studentencomplexen gelukkig mee met brand in de kerstperiode. Zeker als je je realiseert hoe snel zo’n fik kan ontstaan. Maar hou de boel dus goed in gaten, ook dit jaar.”

Kijk hoe snel het kan gaan.

 

Deel deze pagina