Geen objecten gevonden

Brandveilige feestdagen, ook in je studentenhuis

18-12-2019

Kerst en Oud en Nieuw zijn een brandgevoelige periode. Overal, maar ook in studentencomplexen. Hier wat tips, waaronder: pas op met je galajurk!

 

Een kerst- of oudejaarsfeestje loopt soms uit de hand: er breekt brand uit, de brandweer moet uitrukken, een verdieping moet worden ontruimd, bewoners belanden met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis... Hoe snel kan het gaan?

Bij DUWO wordt veel aandacht aan brandveiligheid besteed. Inrichting van de gebouwen, trainingen met de brandweer voor bewoners, brandpreventievoorzieningen en meer. Maar met kerst en oudjaar liggen de oorzaken voor brand echt om de hoek, veel meer dan in de rest van het jaar.

“Bij een bijeenkomst van het ministerie over brandveiligheid zag ik hoe het kan gaan,” vertelt Sander Jongerling, teamleider beheer bij DUWO. “Er was een brandveiligheidsexpert die liet zien hoe snel bijvoorbeeld een kerstboom in de fik kan gaan. Ik had me ook niet gerealiseerd hoé snel. Eén vlammetje en ineens staat zo’n boom in lichterlaaie. Het was een eyeopener.”

Papieren kerstkleedje

In Leiden ontstond enkele jaren terug in de kerstperiode brand in een groot studentencomplex. Een hele verdieping moest worden ontruimd, enkele bewoners werden met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis afgevoerd. Oorzaak: een kaars die op een matras was gevallen. En in Delft zorgde een afgedankte kerstboom die in een vuurkorf werd gezet ervoor dat een balkon van een studentenflat in lichterlaaie raakte. Sander kent uit ervaring nog een paar typische oorzaken van branden in de kerstperiode: “Wat ook nogal eens voorkomt is vuurwerk dat in een oude bank terecht komt en gaat smeulen. En zo’n papieren kerstkleedje over je tafel: hartstikke gezellig tijdens het kerstdiner, maar het vliegt binnen de kortste keren in de fik.”

“Bij die branden vielen er gelukkig geen slachtoffers,” zegt Sander. “Maar het kan goed mis gaan. Bij ons is dat nog nooit gebeurd en dat hopen we zo te houden. En als ik over de jaren heen kijk, valt het in onze studentencomplexen gelukkig mee met brand in de kerstperiode. Zeker als je je realiseert hoe snel zo’n fik kan ontstaan. Maar hou de boel dus goed in gaten, ook dit jaar.”

Galajurk?

Nog een paar tips:

  • Houd kaarsen uit de buurt van gordijnen.
  • Galajurk aan met Kerst of Oudjaar? Kijk uit in de keuken en bij kaarsen in de buurt. Ze vatten snel vlam.
  • Plaats fondue- en gourmetstellen niet op een brandbaar oppervlak zoals een papieren tafelkleed.
  • Gooi nooit water bij olie en vet; dat werkt averechts!
  • Zorg dat je kerstboomlichtjes niet in aanraking met water komen.

Kijk hoe snel het kan gaan.

 

Deel deze pagina