Nederlands
Taal / Language
Kies een taal / Choose your language
Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Bouw duurzaam studentencomplex in Deventer begonnen

Leestijd: 2 min

In Deventer begon DUWO woensdag 17 oktober met de bouw van een duurzaam studentencomplex waar geen gas meer aan te pas komt.

Met het nieuwe studentencomplex is DUWO in Deventer alvast voorbereid op de aanstaande energietransitie die Nederland in 2050 CO2-arm moet maken en waarbij het gebruik van gas wordt ingeruild voor duurzame energie. Zo krijgt de studentenflat een dak met zonnepanelen. De huurders gaan koken op duurzame stroom en ook voor  de verwarming van de binnenruimten en het tapwater wordt geen gas gebruikt. Kamers en gangen worden verwarmd en gekoeld met zogenoemde ‘betonkernactivering’, een speciale vloerverwarming waarbij water met lage temperatuur door leidingen in de betonnen vloeren wordt gepompt. De warmte zelf wordt opgewekt met elektrische warmtepompen. Ook het tapwater wordt opgewekt door warmtepompen en opgeslagen in boilers op de verdiepingen. Voor de verlichting wordt energiezuinige ledverlichting toegepast. Dankzij al deze duurzame voorzieningen is de nieuwe studentenflat nagenoeg CO2-neutraal en bij oplevering in het bezit van energie-index A. 

Wel duurzaam, niet duurder

In het zes woonlagen tellende complex komen 132 zelfstandige studio’s van 24m2, twee studettes van 19m2, vijf tweekamerappartementen van 40m2, een common room, een wasserette en een inpandige fietsenstalling. Ondanks alle duurzaamheidsmaatregelen zijn de huurprijzen van de woningen zeer acceptabel voor studenten: ze beginnen bij 300 euro (inclusief servicekosten, tv en internet en minus huurtoeslag vanaf 18 jaar). 

De 139 nieuwe studio’s zorgen niet alleen voor een flinke aanvulling van de kamermarkt in Deventer, maar ook voor meer diversiteit en kwaliteit. Met de nieuwbouw mee heeft DUWO hier straks 675 woningen beschikbaar voor studenten. Behalve de nieuwe studio’s zijn dat bijna 150 andere zelfstandige woningen en 390 kamers. 

Binnenhavengebied

De locatie, het Havenkwartier, is voor studenten een leuke plek om te wonen. Het gaat om een 100 jaar oud voormalig binnenhavengebied (vlakbij de Saxion Hogeschool), waar al geruime tijd een herontwikkeling aan de gang is. In de oude havengebouwen zitten onder meer creatieve ondernemers en een goedlopende foodcourt en in het hele gebied is veel te doen op het gebied van kunst, cultuur en horeca.

Oplevering

Het studentencomplex in het Havenkwartier wordt naar verwachting rond november-december 2019 opgeleverd. 

Het ontwerp ervoor is van Te Kiefte Architecten en de bouw wordt uitgevoerd door Plegt-Vos Bouwgroep.

Nieuwsoverzicht