Geen objecten gevonden

Bomen voor Leiden!

23-11-2020

De tuindienst in Leiden is weer hard aan het werk geweest: bij het nieuwe studentencomplex De Zeven Provinciën werden twee dozijn bomen geplant. Ook elders in de stad komt nieuwe aanplant.

 

Het was even wachten op het juiste moment, maar onlangs konden de bomen de grond in, als sluitstuk van een grote renovatie van de tuin. De Zeven Provinciën is een tot studentenhuisvesting omgebouwd voormalig verzorgingshuis in Voorschoten en er was jaren niets aan de tuin gedaan. Nu de tuindienst van DUWO Leiden er de scepter zwaait, is dat heel anders. Er kwamen fruitbomen te staan, zoals tamme kastanje, walnoot en kers (zelf plukken voor bewoners toegestaan, maar dat duurt natuurlijk nog wel even). Verder groenblijvende eiken en zuilpopulieren. Maar de paradepaardjes van hovenier Ton Vreeswijk zijn toch wel de sequoia’s, de beroemde mammoetbomen uit Amerika, die zo heel groot en dik kunnen worden. “Je ziet ze hier niet zo heel veel en in Nederland worden ze niet zo enorm als in Amerika,” vertelt Ton. “Maar bijvoorbeeld bij het Elisabethziekenhuis hebben we een grote van zestig jaar oud staan. En ook als je ze aanplant zijn het al prachtige bomen.”

 

Bewoners en buurt blij

DUWO Leiden heeft al sinds jaar en dag een tuindienst die terreinen rond studentencomplexen en de  tuinen van de vele oude studentenhuizen in de stad onderhoudt. Ton Vreeswijk verricht het werk met twee collega-hoveniers. Ton en Cees Vermeer doen het al een kleine veertig jaar, collega Martijn kwam er enkele jaren terug bij. Met de tuin van De Zeven Provinciën zijn ze flink bezig geweest. Niet alleen met het planten van bomen. “We hebben er ook nog 500m2 straattegels weggehaald,” vertelt Ton. “Het is nu een mooi groot open terrein met veel gras en bomen en heesters bij de entree. De bewoners en de buurt zijn er heel blij mee. We hebben al veel positieve reacties gekregen. Al dat groen zorgt ook voor een prettig gevoel en dat wordt gewaardeerd.”

 

Groen voor stenen: temperatuurdaling

Straattegels vervangen door groen, immers goed tegen hittestress en bevorderend voor een goede waterafvoer, is voor de Leidse tuindienst een regelmatige activiteit. Al jaren. Ton: “Het is tegenwoordig een hot item: stenen inruilen voor groen. Maar wij deden dat tien jaar geleden al. Het is heel simpel: als je voor groen bent, moet je niet voor stenen gaan. En in een stad met al die hitte in de zomer kan het zomaar zes of meer graden schelen.” Wetenschappelijke doorrekening laat inderdaad zien dat elke tien procent minder stenen in een stedelijk hitte-eiland tot een temperatuurdaling van 0,6 graad Celsius leidt. Andersom kan elke tien procent extra betegeling zorgen voor een temperatuurstijging tot een halve graad.

En nee, straattegels vervangen door groen leidt niet tot meer onderhoudswerk. Ton: “Straatwerk moet je schoonhouden. Dat is zeer veel onderhoud. Maar als je zorgt voor goed dicht groen, heb je er weinig werk aan. Daar kiezen we dan ook altijd voor: mooi dicht groen. Vaste planten geven wel meer werk.”

 

Meer plannen

Staat er de komende tijd nog meer op het programma? “Ja,” zegt Ton. “”We hebben ook plannen om bij de Thorbeckehof aan de slag te gaan. Het plan staat nog in de kinderschoenen, maar we willen er in elk geval ook bomen planten en 110 m2 tegels weghalen. En we zijn bezig met een plannetje om bomen te planten bij het Hildebrandpad. Daarnaast hebben we onze handen meer dan vol aan alle tuinen in Leiden. Je zou versteld staan als je wist hoe enorm veel mooie oude tuinen we in Leiden hebben…

 

Deel deze pagina