Nederlands
Taal / Language
Kies een taal / Choose your language
Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Bijzonder studentencomplex geopend: meerkamerwoningen bij Leidse Meelfabriek

Leestijd: 2 min

Donderdag 6 december was de opening van een complex met 58 studentenwoningen in Leiden. Deze ruime voornamelijk meerkamerwoningen voor studenten en promovendi staan op een bijzondere locatie aan de rand van het centrum: het terrein van De Meelfabriek.


In bijzijn en met toespraken van Fleur Spijker, wethouder Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen, Lisa Johnson, voormalig voorzitter Raad van Bestuur, SLS, Heleen de Vreese, voorzitter Raad van Bestuur, Stichting DUWO en Ed Zwart, directeur Bouwbedrijf Van der Wiel is de feestelijke opening verricht. Tijdens de openingshandeling is een filmpje vertoond over de geschiedenis van studentenhuisvesting in Leiden. Deze kun je hier bekijken.

De Meelfabriek is in Leiden welbekend. Het terrein met industrieel erfgoed ligt aan de rand van de historische binnenstad. Ooit stond hier een van de grootste meelfabrieken van het land. Momenteel wordt het terrein  herontwikkeld. Ook met nieuwbouw. DUWO begon hier in 2016 te bouwen. Eind oktober begon fasegewijs de oplevering van de 58 studentenwoningen. Inmiddels zijn ze allemaal bewoond.

Het nieuwe complex bestaat uit twee blokken woningen, aan de Looiersgracht en de Waardgracht. Daarin zitten vooral driekamerappartementen (52). Verder zijn er enkele studio’s, tweekamerappartementen en zelfs een vierkamerappartement. De huurprijzen zijn relatief laag voor dit soort woningen. Ze beginnen bij 342 euro (voor de studio’s). Dat is inclusief servicekosten, tv en internet, na aftrek van huurtoeslag, maar zonder gas, licht en water. De huurprijzen van de meerkamerwoningen variëren, maar liggen rond de 600 euro. Huurtoeslag voor deze woningen is aan te vragen vanaf 23 jaar.  

De Leidse studentenwoningmarkt kan de nieuwe woningen goed gebruiken. De stad heeft al een bestaande behoefte van 1.200 studentenwoningen, maar die gaat volgens actuele prognoses in de komende acht jaar flink omhoog. De Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2018, die in oktober met cijfers naar buiten kwam, schat de uitbreidingsbehoefte tot 2026 op 1.800 tot 2.600 woningen. Het aantal studenten in Leiden is op dit moment 32.900. De verwachting is dat er in 2025 36.900 studenten in de stad studeren.

Op het terrein van De Meelfabriek wordt de komende vijf jaar nog gebouwd. Niet voor studenten, maar wel aan onder meer een woontoren, ruimte voor bijzondere bedrijven, een parkeergarage, een tuin en een hotel.

Het ontwerp van de studentenwoningen is van Splinter Architecten. De bouw werd uitgevoerd door Van der Wiel Bouw. 

 

Nieuwsoverzicht