Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

ASVA Studentenunie protesteert tegen vertraging Kronenburg

Leestijd: 3 min

ASVA Studentenunie stond vanmiddag om 14:00 op de Dam om zich hard te maken voor meer, betere en betaalbare studentenhuisvesting in de hoofdstad.

Amsterdam bevindt zich in de grootste wooncrisis ooit. Dit raakt in grote mate de  studentenhuisvesting. In Amsterdam bedraagt het tekort 6.600 studentenwoningen, wat betekent dat studenten die wel een woning hebben vaak de hoofdprijs betalen. Daarom was studentenvakbond ASVA erg te spreken over de plannen van de Gemeente Amstelveen en DUWO om 2.500 studentenwoningen op Kronenburg te bouwen. Dit lijkt nu vertraagd of verhinderd te worden door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. ASVA Studentenunie stond daarom vanmiddag om 14:00 op de Dam om zich hard te maken voor meer, betere en betaalbare studentenhuisvesting in de hoofdstad.  

De studentenvakbond houdt zich al sinds haar oprichting bezig met de strijd voor goede en betaalbare studentenwoningen, maar nooit waren de zorgen zo groot. Meer dan de helft van de Amsterdamse studenten huurt informeel of van een particulier. Dit betekent vaak dat er voor kleine kamers een hoge huur gevraagd wordt. Maar liefst 51 procent van de studenten woont in kamers kleiner dan 14 vierkante meter. Hierbij betalen zij vaak een torenhoge huur, waarbij bedragen van boven de 1000 euro niet vreemd zijn.  

Gemiddeld besteden studenten meer dan de helft van hun inkomen aan de huur. ASVA-bestuurslid Huisvesting Job Vermaas: "Dit is een absurde situatie. Het is gewoon gelegaliseerde uitbuiting. We zijn klaar met die kutkamers, we willen echte huisvesting".  

Voor 50 procent van de thuiswonende studenten is de betaalbaarheid dan ook de belangrijkste reden dat ze niet op kamers gaan wonen. Het huidige tekort van 6.600 woningen zal in 2028 21.500 woningen bedragen. Vermaas: "Het tekort is gigantisch. Dat betekent dat we structureel meer kamers moeten gaan bouwen. Daarbij kijk ik ook naar de gemeente Amsterdam. De plannen om 2.000 kamers per jaar bij te bouwen blijken bij lange na niet genoeg. Het moet echt ambitieuzer."  

Vermaas was dan ook positief gesteld door de plannen voor studentencomplex Kronenburg, die 2.500 studenten een woning zouden gaan bieden. De plannen waren al in een vergevorderd stadium. Eigenlijk waren alle overheden al akkoord, totdat de Inspectie Leefomgeving en Transport (welke onder het Ministerie van Infrastructuur en Milieu valt) opeens in beroep ging bij de rechter. Zij beargumenteren dat er teveel geluidsoverlast van Schiphol is om er woningen te bouwen. Vermaas: "Dit kwam als een donderslag bij heldere hemel. Het naastgelegen studentencomplex Uilenstede bestaat al 50 jaar en daar wonen mensen prima. Het is onbegrijpelijk dat er aan de ene kant van de straat wel studenten mogen wonen, maar aan de andere kant niet”. 

 

Nieuwsoverzicht