Geen objecten gevonden

Alle internationals in Delft doen nu aan recycling

20-07-2020

De dozen en zakken staan al klaar bij de internationale studenten in Delft. Opnieuw komt er een grote recyclingactie van de oude spullen van de binnenkort vertrekkende internationals, maar nu veel groter dan eerst.

 

Internationale studenten wonen voor een veel kortere periode in hun studentenwoning dan Nederlandse: een half tot twee jaar. Na afloop kunnen ze niet veel mee naar huis nemen. De spulletjes uit hun woning zijn dan nog in prima staat, maar werden voorheen toch weggegooid. Zonde natuurlijk. Dat zeiden de studenten zelf ook al. Vorig jaar deed DUWO een proef op de TU-Noordcampus waarbij al die spullen werden ingezameld en gesorteerd door een recyclingbedrijf dat zorgt voor zoveel mogelijk hergebruik. Daar werd enthousiast aan meegedaan. Reden genoeg om ermee door te gaan.

 

Brickbrack

Alle buitenlandse studenten in Delft die eind van het studiejaar naar huis terug gaan, hebben inmiddels dozen en zakken aangeleverd gekregen, zodat ze aan de slag kunnen. Per mail volgt uitleg over de juiste wijze van inzameling. Zo moeten ze de spullen scheiden in textiel en zogenoemde ‘brickbrack’ (van het Franse ‘bric-a-brac’, iets als ‘van alles en nog wat’).  

Recyclingbedrijf FM Portal Milieu b.v. uit Roelofarendsveen haalt alles op en sorteert de spullen. De brickbrack wordt ingezet voor hergebruik. Het wordt nagekeken en verspreid naar andere organisaties die voor hergebruik ervan zorgen. Het textiel wordt gesorteerd, waarna wordt bepaald wat ermee kan worden gedaan. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden voor recycling van textiel. Niettemin moet er soms nog een klein deel naar de afvalverbranding, omdat de kwaliteit zelfs voor recycling niet voldoende is. Dat geldt bijvoorbeeld voor dekbedden en kussens van slechte kwaliteit. 

Maar zelfs met het kleine deel wat naar de afvalverbranding moet, wordt de hoeveelheid restafval in Delft dus flink ingekrompen, wat weer een mooie bijdrage aan de CO 2-uitstoot levert.

 

Deel deze pagina