Geen objecten gevonden

Al 41% energie bespaard tijdens Student Energy Race

12-02-2019

De warme sokken en truien zijn niet aan te slepen in de 23 studentenhuizen die deze wintermaanden meedoen aan de Student Energy Race. En niet zonder resultaat: sinds de start van de energiebesparingswedstrijd in november bespaarden de deelnemende huizen gemiddeld 41 % aan energie. De koploper, Koninginnelaan 201 in Nijmegen heeft zelfs al 72% bespaard.

Momenteel houden 189 studenten in zeven steden hun energieverbruik nauwlettend in de gaten. Centrale verwarmingen gaan een standje lager, stekkers van energieslurpende apparaten gaan uit het stopcontact en: wie in huis kan het snelste douchen? Voor de diehards onder de deelnemers is koud douchen ook nog een goede optie. Op alle fronten proberen de deelnemers te bezuinigen. Goed voor hun eigen portemonnee en voor het milieu. Vooral om dat laatste gaat het in deze wedstrijd, die inmiddels voor de zevende keer wordt gehouden. Maar voor studenten is de financiële besparing natuurlijk ook mooi meegenomen.

Geen gelopen race

De huidige tussenstand is veelbelovend. Met name de huizen in Nijmegen en Utrecht scoren goed in het klassement. De eerste maandprijs was voor Koninginnelaan 201 (66% besparing), de tweede voor Stijn Buysstraat 25 (65% besparing). Daarmee is het nog geen gelopen race. Het wordt nog ontzettend spannend omdat alles nog kan veranderen met een paar koude weken. 

De winnaar van de Student Energy Race is het studentenhuis dat na vier maanden procentueel de meeste energie heeft bespaard. Deze eindwinnaar krijgt de hoofdprijs (een uitje naar keuze voor het winnende huis), maar de huizen strijden ook om de maandprijzen en om de prijs voor de kleinste primaire ecologische ‘voetafdruk’. Daarvoor wordt het verbruik aan gas en elektra vertaald naar het CO2-gebruik van het huis gedeeld door het oppervlak ervan. De beste tussenstand is hier voor Koninginnelaan 203 in Nijmegen met 59 kilogram CO2 per bewoner.

Bewezen waarde

Aan de wedstrijd doen vijf studentenhuisvesters mee: De Key, DUWO, SSH, SSH& en Idealis. De 23 deelnemende studentenhuizen staan in Amsterdam, Delft, Deventer, Leiden, Nijmegen, Utrecht en Wageningen. Studenten voor Morgen, een netwerkorganisatie die zich inzet voor duurzaamheid in het hoger onderwijs, begeleidt de wedstrijd.

De deelnemende huizen krijgen aan het begin van de race workshops en een energiebespaarbox. Daarin zitten onder meer ledlampen, radiatorfolie, tochtstrips, een showertimer, een koelkastthermometer en een slimme energiemeter, waarmee is af te lezen wat een elektrisch apparaat verbruikt als het aanstaat. Via een app kunnen bewoners continu hun eigen energiegedrag en dat van alle tegenstanders zien.

De wedstrijd heeft door de jaren heen zijn waarde al bewezen. Zo blijkt dat het merendeel van de huizen die ooit hebben meegedaan aan de Student Energy Race ook in de jaren daarna nog fiks minder energie gebruiken.

Op 14 maart 2019 wordt de winnaar van de huidige editie bekend gemaakt.

De race en de deelnemers zijn te volgen via de Facebookpagina van de Student Energy Race en via Instagram.

 

Deel deze pagina