Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

'Af en toe vertelt een student dat hij weinig vrienden heeft'

Leestijd: 3 min

De studietijd is voor veel studenten de mooiste tijd van je leven. Maar wat als je je eenzaam voelt op je kamer? Er zijn gelukkig tal van mogelijkheden om sociale aansluiting te vinden, zegt Jeanette Eindhoven, studentendecaan op de UvA.

Als studentendecaan voor internationale studenten krijgt Jeanette Eindhoven wel eens met eenzaamheid te maken. “Gelukkig niet zo vaak! Het is vaak dat ik dan zelf ook moet doorvragen. Af en toe vertelt een student dat hij weinig vrienden heeft. We brengen dan samen de oorzaken en mogelijke oplossingen in kaart.”

Doe mee!

Jeanette geeft internationale studenten vaak de tip om deel te nemen aan de introductieperiode of lid te worden van een studentenvereniging. “Zowel op de UvA als op andere universiteiten zijn de internationale studentennetwerken zeer actief. Als je meedoet, komt de rest vaak vanzelf. Al is het voor sommige culturen best lastig om die stap te zetten.”

Ruimte delen

Ook de juiste woonomgeving kan voorkomen dat studenten in een isolement terechtkomen. “In studentencomplexen met gemeenschappelijke ruimten leer je sneller mensen kennen. Je kunt bijvoorbeeld de keuken delen of gebruik maken van de common room. Sommige panden hebben een studentbeheerder. Die kan een stabiele factor zijn om activiteiten te organiseren. Ergens moet immers een startpunt zijn, en je hebt ook continuïteit nodig.”

Bewustwording

Welke rol kan de huisvester spelen in het bestrijden van eenzaamheid? Eindhoven: “Hij kan het probleem niet oplossen, maar wel signaleren en doorverwijzen. En natuurlijk kan hij complexen bouwen die de interactie tussen studenten bevorderen. Het is goed om te beseffen dat je als huisvester in sommige gevallen de enige stabiele factor bent. Mooi dus dat DUWO zich ervan bewust is dat eenzaamheid achter studentendeuren wel degelijk bestaat.”

Professionele hulp

Het is volgens Eindhoven niet altijd eenvoudig om eenzaamheid op te sporen. Schaamte kan bijvoorbeeld een rol spelen. “Eenzame mensen hebben soms het idee dat anderen er geen last van hebben waardoor ze geen hulp zoeken. Niets is minder waar. Tegen internationale studenten zeg ik vaak dat eenzaamheid en cultuurschok er deels bij horen. Maar het moet wel beter worden. Als het je belemmert in je functioneren moet je professionele hulp zoeken. Ik verwijs wel eens door naar de studentenarts of -psycholoog.”

Social media

Vanzelfsprekend krijgen niet alleen buitenlandse studenten soms met eenzaamheid te maken. Ook Nederlandse studenten, die vaak op reisafstand van hun familie wonen en de cultuur al kennen, kunnen zich eenzaam voelen. “Een voordeel is dat je tegenwoordig veel social media hebt. Veel studentencomplexen hebben bijvoorbeeld een groepsapp of Facebook-groep waarin allerlei gezamenlijke activiteiten besproken worden. Ik adviseer studenten ook om daar lid van te worden.”

 

 

student buiten op bankje
Nieuwsoverzicht