Geen objecten gevonden

Aanleg koeling Hildebrandpad afgerond

13-09-2021

De aanleg van koeling in het Leidse studentencomplex Hildebrandpad is nu helemaal afgerond. Ook in het tweede gebouw is het systeem geïnstalleerd. Daarmee zijn alle 504 studio’s voorzien van een koelunit en zijn de bewoners verlost van ernstige hitteproblemen in de zomer.

DUWO begon in mei met de installatie van het koelsysteem. Half augustus werd in een van de gebouwen het geplaatste systeem opgestart en uitgebreid getest. Door leveringsproblemen van materialen kon het tweede gebouw pas later worden voorzien. Daar is de aanleg nu ook afgerond. Inmiddels werken de koelunits naar behoren en zorgen ze voor een comfortabele temperatuur in de woningen.

Met de afronding van het werk komt er voor de bewoners een eind aan jarenlange zomerse warmteoverlast. Hildebrandpad werd tien jaar geleden gebouwd. Volgens de toen geldende regelgeving en uiterst duurzaam. Maar de bouwregelgeving hield destijds nog onvoldoende rekening met oververhitting en werd aldus ingehaald door de klimaatverandering. Met name de stevige isolatie van Hildebrandpad zorgt ervoor dat de warmte in het complex wordt vastgehouden, ook in een warme zomer. DUWO liet vorige zomer al verschillende experimenten doen om de temperatuur te verbeteren, maar die hielpen niet afdoende. Extern onderzoek liet zien dat koeling via airconditioning uiteindelijk de enige oplossing was. In het voorjaar kreeg DUWO goedkeuring van haar Raad van Commissarissen voor de forse investering van anderhalf miljoen euro voor het project. Daarna werd de aanleg van de koeling met spoed in gang gezet.

Uitdaging

Bij de uitvoering van het werk was het vooral de levering van het materiaal een enorme uitdaging. Het ging tenslotte om ruim 500 koelunits en door de coronacrisis kampt de hele bouwwereld momenteel met aanleveringsproblemen van meerdere materialen. En hoewel het materiaal op tijd was besteld, kreeg het tweede gebouw van Hildebrandpad toch met de leveringsproblemen te maken. Ook de complexe engineering van de extra draagconstructie op het dak was een flinke uitdaging; voor de externe koelunits van het systeem moest een opstelplaats op de lichte bouwconstructie van het woongebouw worden gemaakt.

Communicatie via bewoners- en huurdersorganisatie

Voor zoveel mogelijk efficiëntie en zo min mogelijk overlast was communicatie met de bewoners van groot belang. Daarbij kreeg DUWO veel hulp van de bewonersorganisatie van het complex en huurdersorganisatie BRES. Zij blijven ook na de afronding beschikbaar voor vragen.

Energiezuinig

Hoewel airconditioning in het gebruik niet duurzaam is, werd het systeem zo energiezuinig mogelijk uitgevoerd. De studio’s hebben elk een eigen koelunit. De temperatuur is per studio te regelen en bewoners betalen voor het eigen verbruik.

 

 

Deel deze pagina