Student Energy Race

In de Student Energy Race strijden studentenhuizen om wie de meeste energie kan besparen. Op deze manier proberen we studenten energiebewuster te maken zodat zij tijdens hun studie maar ook daarna energiezuinig blijven denken en doen. 

Op de eindstreep van de Student Energy Race 2017-2018, de zesde editie, bleek dat ook dit jaar een Deventer studentenhuis het meeste energie bespaarde. Ruim 150 studenten uit studentenhuizen in acht grote steden gingenn de strijd met elkaar aan. In Amsterdam, Leiden, Delft, Den Haag, Deventer, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht streden per stad twee of drie panden mee. 

Inzicht in energiegedrag

Studentenhuizen die meedoen worden voorzien van zogenaamde ‘slimme’ energiemeters, die gekoppeld zijn aan een website en een app. Hiermee kunnen de bewoners continu hun eigen energiegedrag bekijken en het energiegedrag van hun tegenstanders inzien. Voor de start van de wedstrijd kregen de deelnemers een workshop en een startpakket met energiebesparende artikelen, zoals spaarlampen, een calculator en stekkers met een energiemeter. Elke maand heeft een centraal energiethema. De studenten kunnen leuke prijzen winnen, zoals een maandprijs, een prijs voor het leukste filmpje en natuurlijk: de hoofdprijs. Het thema voor de maand november is: Houd de warmte binnen.

Doel van de Student Energy Race

Met de energiemeters worden studenten die ‘mee-racen’ zich bewust van hun energieverbruik. In veel huizen wordt onnodig stroom verbruikt, zoals sluipstroom. Deze stroom lekt weg door apparaten aan te laten staan, terwijl je ze niet gebruikt. Het uiteindelijke doel van dit project is dat de studenten bewuster worden van hun energieverbruik en dat zij op hun beurt anderen bewust maken. 

In 2012-2013, het eerste jaar van de wedstrijd, werd gemiddeld 27% energie bespaard. Vier jaar later was dat bij diezelfde huizen uit dat jaar zelfs nog verbeterd naar 37,2%.

Successen van afgelopen jaren

Vorig jaar werd met deze race maar liefst 21 procent aan stroom en gas bespaard door alle deelnemers. De winnaars bespaarden in slechts vijf maanden 255 euro per persoon. 

Ook op de lange termijn heeft de race effect. In 2012-2013, het eerste jaar van de race, bespaarden de studenten samen 27 procent op hun energiegebruik. Vier jaar later, was het energiegebruik in diezelfde huizen zelfs nog verder afgenomen naar 37,2 procent, zonder dat zij hierbij nog werden gemotiveerd door deelname aan de race. De Student Energy Race blijkt dus een goed middel om studenten blijvend meer bewust te maken van hun energiegebruik. Ook vergeleken met andere energiebesparingsprojecten laat de Student Energy Race een bijzonder hoog rendement zien. 

Kijk mee en bespaar

De Student Energy Race en de deelnemers zijn te volgen op de Facebookpagina van de Student Energy Race. Daar worden ook tips en tricks gedeeld met volgers die het beste met het milieu voor hebben en graag zelf op een makkelijke manier willen besparen op hun energierekening.

DUWO en de Student Energy Race 

De eerste vijf jaar ging de race alleen tussen studentenhuizen van DUWO, de grootste studentenhuisvester van Nederland en oprichter van de race. Sinds de race van 2017-2018 doen vier andere de woningcorporaties mee: De Key in Amsterdam, De SSH in Utrecht, Stadswonen in Rotterdam en SSH& in Nijmegen.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden