Student Energy Race

In de Student Energy Race strijden studentenhuizen om wie de meeste energie kan besparen. Op deze manier probeert DUWO studenten energiebewuster te maken zodat zij tijdens hun studie maar ook daarna energiezuinig blijven denken en doen.

In 2016-2017 loopt de Student Energy Race al voor de vijfde editie. In vijf jaar tijd is de Student Energy Race uitgegroeid tot een wedstrijd waaraan 120 studenten uit 4 studentensteden meedoen: Leiden, Delft, Den Haag en Deventer. De studenten moeten proberen zoveel mogelijk energie te besparen in het stookseizoen, de vijf maanden waarin de meeste energie wordt verbruikt in Nederland. Het studentenhuis dat procentueel de meeste energie bespaart, wint een mooie prijs.

Bewuster omgaan met energie
DUWO vindt het belangrijk dat de studenten die meedoen aan de Energy Race zich veel bewuster worden van de energie die ze verbruiken. Door mee te doen aan de Energy Race ontdekken de studenten dat energie besparen soms in kleine dingen zit. Bijvoorbeeld onnodig stroomverbruik ofwel sluipstroom: in veel huizen blijven apparaten aanstaan terwijl ze niet gebruikt worden. De studenten met tips bewust maken van energiezuinig wonen, is zeer succesvol gebleken. In het stookseizoen 2015-2016 bespaarden alle deelnemers bij elkaar maar liefst €14.010. De hoogste besparing per persoon was €181 in vijf maanden.

Het uiteindelijke doel van dit project is om studenten voor de rest van hun leven energiebewustzijn bij te brengen, iets wat ze weer kunnen overbrengen op anderen. DUWO heeft al bewezen dat door de Energy Race er in het gedrag van de deelnemers echt iets verandert. In 2012-2013, het eerste jaar van de wedstrijd, werd gemiddeld 27% energie bespaard. Nu, vier jaar later, is dat bij diezelfde huizen uit dat jaar zelfs nog verbeterd naar 37,2%, ondanks dat DUWO hier na de Energy Race geen invloed meer op heeft uitgeoefend. De Student Energy Race blijkt dus echt in staat studenten blijvend energiebewuster te maken.

Volg de Student Energy Race
De Student Energy Race en de deelnemers zijn te volgen op de Facebookpagina van de Student Energy Race. Daar worden ook tips en tricks gedeeld met volgers die het beste met het milieu voor hebben en graag zelf op een makkelijke manier willen besparen op hun energierekening.

 

Deel deze pagina