Nederlands
Taal / Language
Kies een taal / Choose your language

Duurzaam wonen

Hoe helpen wij onze bewoners? 

Naast onze inspanningen om al onze studentenwoningen te verduurzamen, zet DUWO zich ook in om huurders te helpen energiezuiniger te leven. Bewonersgedrag speelt een grote rol, weten we uit ervaring.

Klimaatroute
Vanwege de stijgende energielasten heeft DUWO in samenwerking met enkele gemeenten adviesbureaus ingehuurd om energiebesparende producten uit te delen en studenten te adviseren over energiebesparing. Een van de acties wordt uitgevoerd in samenwerking met gemeenten en Klimaatroute, een adviesbureau voor duurzaamheid. Duizenden studentenhuizen in Den Haag, Amstelveen en Leiden krijgen bezoek van de energieadviseur. Er worden energiebesparende producten uitgedeeld die ter plekke worden geïnstalleerd. Hierbij wordt via energiescans gekeken naar de complexen waar deze hulp het hardst nodig is. Klimaatroute geeft bespaartips die specifiek zijn gericht op het complex en installeert energiebesparende producten, zoals radiatorfolie, isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen, waterbesparende douchekoppen en tochtstrips.

De gemeente Delft is de samenwerking aangegaan met DUWO en 015 Duurzaam om ook daar onze bewoners te helpen die dit het hardst nodig hebben.

Inzichtelijk maken verbruik
Omdat DUWO voor een groot deel van de bewoners zelf de energie inkoopt, hebben we ook een goed inzicht in het verbruik. De laatste jaren zien we een aanzienlijke daling. Dat kan komen door de hoge prijzen en de toegenomen zorgen over klimaatverandering. Het kan ook het effect zijn van de inzet van Energiecoaches. Om te zorgen dat studenten beter inzicht krijgen in hoeveel energie het nemen van een douche of het draaien van een was kost, hebben we in 120 studentenhuizen Earn-E’s opgehangen. Deze realtime energiemonitoren zijn echter niet voor alle woningen geschikt. DUWO werkt hard aan manieren om ervoor te zorgen dat studenten niet pas na een jaar weten wat ze verbruiken, maar in ieder geval een maandelijks overzicht krijgen.

Wat kun je als bewoner zelf doen?

Energie besparen moet eenvoudiger worden en deel uitmaken van je dagelijkse routine. Als student heb je het al druk genoeg met studeren, werken en leuke dingen doen. Misschien heb je geen idee hoeveel energie er eigenlijk nodig is om iets te laten werken. DUWO werkt er hard aan om jou meer inzicht te geven in je persoonlijke verbruik.

De meeste winst voor de planeet is te behalen door goed op te letten hoe en wanneer je de verwarming aanzet en hoeveel warm water je verbruikt. Opvallend is dat er weliswaar compenserende maatregelen zijn voor de hoge energieprijzen voor 2023, maar dat dit in 2024 niet het geval zal zijn. De servicekosten zullen halverwege het daaropvolgende jaar verder worden aangepast aan de dan geldende energieprijzen. . Energie besparen is dus ook belangrijk voor je portemonnee. Als bewoner kun je veel doen.

Hieronder een paar tips om energie te besparen:

Verwarmen

  • Verwarm alleen als je thuis bent. Verlaag de temperatuur een uur voordat je gaat slapen of uit huis gaat naar 15-18 graden.
  • Houd warmte binnen door het gebruik van radiatorfolie, tochtstrips en sluit ’s avonds de gordijnen.
  • Vochtige lucht warmt minder goed op. Ventileer dus goed. Momenten waarop ventileren extra belangrijk is: wanneer je kookt, doucht of veel mensen over de vloer hebt.
  • Extra ventilatietips: zet de luchtroosters in je huis altijd open en maak ze twee keer per jaar schoon. Laat je was buiten drogen als dat mogelijk is. Maak na het douchen muren en vloer droog met een wisser. En ventileer 's avonds als je slaapt. Een kruik en een extra deken helpen tegen eventuele kou.

Warm water

  • Een no-brainer, maar toch: douche korter en wellicht minder vaak
  • Ook behoorlijk logisch: doe de afwas niet onder een lopende kraan maar gebruik een wasteiltje

Apparaten/licht

  • Besparen op je verlichting is relatief eenvoudig: gebruik LED-verlichting (die krijg je in sommige gemeenten gratis) en laat lampen niet onnodig aanstaan;
  • Voorkom sluipverbruik door opladers niet in het stopcontact te laten zitten en apparaten niet op stand-by te laten staan. Dat kan door stekkerdozen met een aan/uitknop te gebruiken (Let er wel op dat je niet te veel apparaten aansluit op een stekkerdoos, dit kan kortsluiting veroorzaken).
     
  • Check sowieso of je al die apparaten in je huis wel nodig hebt of altijd op stand-by moet laten staan.

Koken

  • Hiermee valt misschien niet de grootste winst te halen, maar koken met een deksel op de pan is een kleine moeite. Net als zorgen dat je de juiste pan op de juiste pit zet: klein bij klein en groot bij groot.