Koken op elektrische kookplaat (perilexaansluiting)

Je kunt in je woning elektrisch koken. Hiervoor is in de keuken een perilexaansluiting (drie- of vijffasen) gemaakt. Schakel een erkend installatiebedrijf in om je kooktoestel aan te sluiten. Doe je dat verkeerd dan kun je kortsluiting veroorzaken. Neem deze informatie mee naar de winkel als je een kookplaat gaat kopen.

  • Koop je een tweepitskookplaat, dan kun je de kookplaat aansluiten op het gewone stopcontact.
  • Koop je een vierpitskookplaat, dan moet dit een 2x230 V zijn. (Het gaat dan om een 2* fasen- en 2 neutraaldradenaansluiting in het perilexstopcontactLet op: het meest voorkomende type vierpitskookplaat is een 3x380 V. Koop dit type kookplaat niet, want het werkt niet op het 'speciale' perilexstopcontact.

Het stopcontact is aangesloten op twee groepen van 16A. In het aansluitschema hieronder kun je zien hoe het stopcontact is aangesloten. In de gebruiksaanwijzing van de kookplaat of via de leverancier kun je achterhalen hoe je kunt zorgen dat jouw kookplaat op het perilexstopcontact in je kamer gaat werken. Om duidelijk te maken hoe de situatie bij jou is, kun je het aansluitschema aan de verkoper laten zien.

  • In de woning is een perilexstopcontact aangebracht zodat je een elektrische kookplaat met 4 pitten kunt aansluiten. Perilexstopcontacten kunnen op verschillende manieren worden aangesloten, afhankelijk van de achterliggende techniek (zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Perilex). Ontstaat er steeds kortsluiting (de groepenschakelaar in de meterkast schakelt helemaal uit) of doen één of meer van de vier pitten van je kookplaat het niet, dan is de kookplaat waarschijnlijk verkeerd aangesloten.
  • Is het te ingewikkeld? Schakel een erkend installateur in. Probeer in elk geval nooit zelf het stopcontact aan te passen!

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden