Voorwaarden bij klussen in je kamer

Ben je van plan een verandering aan te brengen in je woning, dan kun je in het Overzicht met veel voorkomende veranderingen zien of je vooraf toestemming nodig hebt en of je van DUWO een vergoeding krijgt als je gaat verhuizen.

Als je ons toestemming vraagt voor een zelf aan te brengen voorziening of verandering, krijg je binnen twee weken schriftelijk antwoord. Mocht je dat willen, dan adviseren we over de verandering of aan te brengen voorziening. Je kunt ons het werk ook - tegen betaling - laten uitvoeren. Is het werk klaar, dan komen wij de uitvoering beoordelen en leggen we de kwaliteit ervan vast.

Als er specifieke klusregels gelden voor jouw gebouw, kun je deze vinden in de bewonersinformatie.

 Huurders van Accommodate mogen niet klussen.


Wie is eigenaar?
Van wie is het nieuwe ligbad of de fraaie tegelvloer na gedane arbeid? Iedere zelf aangebrachte verandering die niet eenvoudig en zonder sporen na te laten kan worden verwijderd, wordt gezien als onderdeel van de woning. Daarom wordt DUWO eigenaar van het ligbad of de open haard. Hoewel DUWO eigenaar wordt van de nieuwe voorziening, hoeven wij het niet te onderhouden, omdat wij de woning niet mét de nieuwe voorziening verhuurd hebben. Het onderhoud, herstel en de schade als gevolg van gebreken is daarom voor jouw rekening. Dat betekent ook dat je verantwoordelijk bent voor de verzekering van de voorziening, eventuele belasting en aansprakelijkheden. Het is verstandig om hierover duidelijke afspraken met ons te maken.

Meenemen of laten zitten?
Tot het einde van de huurperiode mag je veranderingen ongedaan maken. Je moet de woning dan wel in de juiste staat opleveren, zoals beschreven in de huurvoorwaarden. Er mag dus geen blijvende schade aan de woning ontstaan en de verhuurbaarheid mag niet verminderen. Je mag de voorziening ook laten zitten, want DUWO heeft je immers toestemming gegeven om het aan te brengen. Soms kun je in aanmerking komen voor een vergoeding.

Overname en vergoeding door DUWO
Als een voorziening is aangebracht met toestemming en je hebt het werk uitgevoerd volgens de gestelde voorwaarden, dan neemt DUWO deze voorzieningen over als je uit de woning vertrekt. Je kunt de zelf aangebrachte voorziening niet aan de volgende huurder verkopen. Wel kun je in aanmerking komen voor een vergoeding. Of je een vergoeding krijgt en hoe hoog de vergoeding is, is afhankelijk van de soort voorziening of verandering en de leeftijd van de voorziening. In het Overzicht met veel voorkomende veranderingen, wordt aangegeven voor welke veranderingen en aangebrachte voorzieningen je mogelijk in aanmerking kunt komen voor een vergoeding.

Wat zijn de spelregels voor een vergoeding van DUWO?

 • DUWO geeft alleen een vergoeding voor verbeteringen waar een nieuwe huurder nog jarenlang plezier van heeft. Bijvoorbeeld keukens, badkamers, centrale verwarming, vaste trappen, dakramen en dakkapellen. In de brief waarin DUWO je toestemming geeft voor de klus, staat of je een vergoeding kunt krijgen.
 • De hoogte van de vergoeding neemt met twintig procent per jaar af, te rekenen vanaf het moment van toestemming. Dat gaat als volgt:
  • in het eerste jaar: 100% van de normkosten
  • in het tweede jaar: 80% van de normkosten
  • in het derde jaar: 60% van de normkosten
  • in het vierde jaar: 40% van de normkosten
  • in het vijfde jaar: 20% van de normkosten
 • Na vijf jaar krijg je geen vergoeding meer. Een uitzondering kan gelden voor een cv-installatie. Meer informatie hierover kun je bij DUWO krijgen. Het maximale bedrag van de vergoeding is € 4.000,-.
 • Je kunt alle rekeningen voor materiaal en uurlonen van erkende bedrijven indienen voor vergoeding. De tijd die je er zelf insteekt, vergoeden we niet. Toon je originele bonnen direct na afronding van de klus; wij maken een kopie en bewaren die.
 • Wij verrekenen de vergoeding op de eindafrekening.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden