Medehuur

Een medebewoner is iemand die samen met jou de voorzieningen deelt. Jullie hebben ieder een eigen contract voor een gedeelde woning.
Huren twee huurders dezelfde zelfstandige woning, dan noemen we dat medehuur.

Bij medehuur is elke huurder contractueel huurder, met dezelfde rechten en plichten als de andere huurders. Vertrekt een van de huurders? Dan kan de achterblijvende huurder in bepaalde gevallen een nieuwe medehuurder voordragen. Controleer bij DUWO of dit voor deze woning mogelijk is.

Als je besluit iemand te laten intrekken in jouw zelfstandige woning, dan wordt deze persoon niet automatisch medehuurder van de woning en hij of zij krijgt niet automatisch huurdersrechten. Hiervoor moet je een aanvraag bij DUWO indienen. Deze persoon moet aan alle geldende voorwaarden voldoen (o.a. studerend in de woonplaats, passende inkomensgegevens). Voor deze persoon geldt dat hij of zij gedurende tenminste 2 jaar een duurzame gemeenschappelijke huishouding met jou voert en dat de woning zijn/haar hoofdverblijf is. Dit is bijvoorbeeld het geval als je getrouwd bent. Met een uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie kan deze persoon aantonen hoe lang dit adres al zijn of haar hoofdverblijf is. Pas als DUWO het contract heeft aangepast, is de aanvrager medehuurder geworden.

Heeft een woning slechts één huurder? In sommige gevallen kan ook een eventuele partner het medehuurderschap aanvragen. Bij deze vorm van medehuur gelden enkele wettelijke voorwaarden. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor informatie over medehuur.

Verschil tussen medehuurder en medebewoner

Een medehuurder is iets anders dan een medebewoner. Een medebewoner is iemand die samen met jou gemeenschappelijke ruimtes deelt. Jullie hebben ieder een eigen contract voor een gedeelde woning.

Heb je nog vragen over medehuur? Stel deze via een contactformulier

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden