Geen objecten gevonden

Voorkom vocht- en schimmelproblemen

Zonder dat we het merken, komt er heel veel vocht in ons huis. Dit vocht komt vrij door ademen en zweten, door planten in huis en door eten koken, afwassen en douchen. Al dat vocht kan zorgen voor vochtplekken en schimmel in huis. En dat is niet gezond. Ook kost het veel energie om een vochtig huis te verwarmen.

Omdat voorkomen beter is dan genezen, hebben we - via onderstaande video én tekst- een aantal tips voor je op een rijtje gezet: 

Tips om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen:

 • 1

  Ventileren

  Zet alle ventilatieroosters in huis 24 uur per dag open. Doordat er frisse lucht naar binnen kan stromen, is de lucht in huis een stuk gezonder.

 • 2

  Luchten

  Ventileren alleen is niet genoeg. Daarom is het belangrijk om iedere dag minstens 15 minuten een raam open te zetten en je woning te luchten. Zeker in de slaapkamers wanneer je opstaat. Maar ook als je aan het koken bent.

 • 3

  Kook met de afzuigkap aan

  Zet tijden het koken de afzuigkap op de hoogste stand. Als je mechanische ventilatie (met een motor) hebt, zet die dan minstens op stand 3. En houd de deksels op de pannen. 

 • 4

  Thermostaat op 19 graden

  Heb je een thermostaat in je woning? Zet de thermostaat overdag op 19 graden. ’s Avonds als je gaat slapen of als je niet thuis bent, kan de verwarming lager. Maar niet lager dan 15 graden. Als het te koud is in huis, kun je ook problemen met vocht krijgen!

 • 5

  Extra ventileren tijdens het douchen

  Zet tijdens het douchen de (mechanische) ventilatie op de hoogste stand. Zeker tot een uur na het douchen. En houd de deur van de badkamer gesloten. Als je klaar bent met douchen, zet dan een raampje open en laat de deur dicht. Veeg met een trekker de wanden en de vloer droog.

  Geen mechanische ventilatie? Zet dan een raam op een kier tijdens het douchen en 10 minuten na het douchen, zodat de vochtige lucht niet blijft hangen in huis.

 • 6

  Even luchten na bezoek

  Veel mensen in huis betekent meer vocht. Zet daarom even 10 munuten een raam open als je bezoek hebt gehad.

 • 7

  Zet meubels 5 cm van de muur

  Zet alle meubels in huis minstens 5 cm van de muur af. Zo kan de frisse lucht overal goed langs.

 • 8

  Droog je was buiten

  Heb je geen machine om de was te drogen? Droog de was dan - indien mogelijk- buiten op het terras/balkon of tuin. Ook in de winter.

Toch schimmel in huis?

Maak de plekken dan schoon met soda. Je kunt dit kopen bij de supermarkt of drogist. Pas als de schimmel helemaal weg is, kun je eroverheen schilderen met speciale (schimmelwerende) verf.

Meer tips?

Op de website van de GGD staan nog meer tips en filmpjes die kunnen helpen om vocht- en schimmelproblemen in huis te voorkomen.