Geen objecten gevonden

Duurzaamheidstips

Haal je (mobiele oplader) uit het stopcontact.

De oplader van je mobiel verbruikt stroom zolang deze in het stopcontact zit. Haal hem er dus uit zodra je mobiel vol is. Naast dat je dit veel stroom bespaart is het ook nog eens veiliger tegen brandgevaar!

Gebruik stekkerdozen met een aan/uit knop.

Veel apparaten verbruiken nog stroom als je ze op stand-by zet. Wanneer deze apparaten zijn aangesloten op een stekkerdoos met een aan/uit knop kun je deze in één keer helemaal uitzetten. Zo kun je tientallen euro’s per jaar besparen! (Let er wel op dat je niet te veel apparaten aansluit op een stekkerdoos, dit kan kortsluiting veroorzaken.)

Douche korter.

Het klinkt misschien logisch maar als je korter doucht verbruikt je minder (warm) water en gas. Als je 5 minuten doucht ipv 9 minuten bespaar je op jaarbasis al 15.000 liter warm water en 60m3 gas. Onze tip is dus: zet een timer tijdens het douchen!

Heb je een wasmachine en/of een droger? Was minder heet en zorg ervoor dat de trommels altijd vol zitten.

De was wordt ook prima schoon wanneer je het op 30 graden wast en een volle trommel zorgt voor minder wasbeurten. Vergeet ook niet het stof uit de filter van je droger te halen, zo blijft je droger beter werken! Nog een laatste tip: hang je was op! Dat scheelt weer een ronde in de droger.

Wist je dat je goedkoper uit bent met LED verlichting?

Zorg dat alle lampen LED zijn, als je het stroomverbruik én de levensduur meetelt, bespaar je geld ten opzichte van gloeilampen en halogeen. Een LED lamp is 85 procent zuiniger dan een gloeilamp. Binnen twee jaar verdien je een LED lamp al terug en na tien jaar heb je er ruim 100 euro mee verdiend.

Gebruik een afwasteil tijdens het afwassen.

Gebruik altijd een afwasteil met lauwwarm water tijdens het afwassen van de vaat, daarmee gebruik je minder warm water tijdens het afwassen. Doe de afwas in ieder geval niet onder een lopende kraan, en spoel niet te lang voor met warm water.

Maak vaker een eenpansmaaltijd voor meerdere dagen.

Wanneer je een eenpansmaaltijd maakt dan gebruik je per maaltijd minder stroom. Als je dan ook nog in een keer voor meerdere dagen kookt bespaar je helemaal geld uit.

Wist je dat je een waterbesparend mondstuk op je kraan kan zetten?

Plaats een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer op je waterkraan. Je kan dan je warme kraan niet verder open draaien dan nodig is en helpt verspilling van warm water tegen te gaan.

Gebruik de juist pan voor de juiste pit.

Gebruik een kleine pan op een kleine pit en een grote pan op een grote pit dan gaat er minder energie verloren.

Wist je dat je veel energie kan besparen door met een deksel op de pan te koken?

Je bespaart 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer je met deksel kookt! Wanneer je de deksel op de pan plaatst, kookt je water sneller en kan je daarna de kookplaat lager zetten.

Een lege ruimte hoeft niet verlicht te zijn.

Doe de verlichting uit als je een ruimte verlaat. Het moet even in je systeem gaan zitten maar het bespaart al snel enkele euro’s per jaar. Of maak gebruik van slimme verlichting, dan kun je met één druk op de knop de lampen aan en uit zetten vanaf je mobieltje.

Wist je dat gordijnen veel warmte binnen houden?

Het ophangen van gordijnen loont! Gordijnen zijn gezellig en functioneel, wanneer je ze dicht doet hou je warmte binnen. Ook een vloerkleed is gezellig en houdt de kou van de vloer tegen.

Zet de verwarming op 19 graden.

Kies voor warme kleding en misschien een dekenje en zet de radiator niet hoger dan 19 dragen. Zet en hang ook niets voor je verwarming, want dat belemmert de verspreiding van de warmte.

Zorg voor voldoende ventilatie in je woning, ook bij koud weer!

Het is belangrijk om goed en regelmatig te ventileren. Ook als het buiten koud is. Het oude vocht moet je huis of kamer uit. Wist je dat vochtige lucht minder snel opwarmt? Door het teveel aan vocht uit huis te halen wordt de lucht droger en droge lucht warmt sneller op.

Extra ventilatietips:

  • Zet de luchtroosters in je huis altijd open en maak ze twee keer per jaar schoon. 
  • Ga je koken of douchen? Zorg ervoor dat je extra ventileert.
  • Laat je was buiten drogen. Hang je het toch liever binnen op? Zorg dan dat de ruimte goed geventileerd is.
  • Ook als je gaat klussen in huis of wanneer veel mensen binnen zijn, is het belangrijk om extra te ventileren.

Gebruik een thermosfles.

In plaats van steeds een liter water op te warmen is het slimmer om je theewater warm te houden in een thermosfles. 

Meerdere koelkasten in huis?

Controleer of deze wel helemaal vol zijn. Zo niet,  zet er dan een of twee uit en vul de andere volledig.

Heb je alle apparaten echt nodig?

Die waterkoeler was leuk in de zomer, maar heb je die nu ook nog nodig? Kijk eens kritisch naar de apparaten in je huis. Sommige heb je misschien wel helemaal niet meer nodig en door er (tijdelijk) afscheid van te nemen bespaar je energie. 

Deel deze pagina