Stijging gasprijs: wat betekent dat voor bewoners van DUWO?

19-10-2021

Het zal niemand zijn ontgaan: de stijgende gasprijs heeft gevolgen voor de energierekening. Hoe ligt dat voor de bewoners van DUWO? We krijgen er inmiddels veel vragen over binnen. Maar wat de impact precies wordt en hoe DUWO ermee omgaat is op dit moment nog niet duidelijk.

Jaarlijks koopt DUWO ongeveer 12 miljoen m3 gas en 32 miljoen kWh in tijdens de goedkope zomermaanden. Op de inkoopprijs komt nog een vergoeding aan de leverancier voor de opslag. De inkoop en opslag samen leveren de kWh- en m3-prijs. Met deze inkoopstrategie heeft DUWO  normaal gesproken niet zoveel last van schommelingen op de markt. Maar in de huidige extreme situatie ligt dat uiteraard anders.

Eenmalige hoge extra bedragen voorkomen

DUWO beraadt zich momenteel over hoe we om moeten gaan met die stijgende gasprijs. Op dit moment is nog veel daarover onduidelijk. Hoe lang de stijging doorzet bijvoorbeeld of in hoeverre de tegemoetkoming die de overheid wil bieden door de energiebelasting te verlagen voldoende zal zijn voor onze bewoners (immers één kamer voor één persoon verwarmen is iets anders dan een eengezinswoning met vijf mensen).

DUWO wil er in elk geval voor zorgen dat bewoners niet bij de afrekening van de servicekosten volgend jaar juli nog grote extra bedragen hoeven te betalen. Mogelijk zal er een tussentijdse aanpassing van de servicekosten moeten worden gedaan om dit te voorkomen. Een verhoging is dan onvermijdelijk. Maar een concreet plan daarvoor ligt er op dit moment nog niet. Bewoners krijgen hier meer informatie over zodra er meer duidelijk is. Ook de huurdersorganisaties worden bij dit proces  betrokken.

Alle beetjes helpen: goedkope tips

In het kader van ‘alle beetjes helpen’ hier alvast een paar tips voor handige goedkope maatregelen waarmee je minder gas verbruikt:

  • Isolerende radiatorfolie achter je cv-radiator aanbrengen (werkt vrij goed)
  • Korter douchen (warm tapwater is een vijfde van je gasverbruik)
  • Studeren in de bieb in plaats van op je kamer
  • Tochtstrips aanbrengen. Of: een tochtstopper voor je deur. (Gewoon een opgerolde deken werkt ook.)
  • Trek een warme trui en sokken aan, zodat de verwarming een graadje lager kan.

 

Share this page