Welcome About DUWO DUWO News The latest news

Koolmonoxide: mis je serviceafspraak niet!

Reading time: 3 min

Ken je de gevaren van koolmonoxide? En: zorg dat je je onderhoudsafspraak van DUWO voor je ketel niet mist. Lees er hier meer over.

 

Je wordt wakker met hoofdpijn, je bent misselijk en doodmoe en hebt geen puf om je bed uit te komen. Griepje misschien? Een stevige kater? Allemaal goed mogelijk, maar het zijn ook de symptomen van koolmonoxidevergiftiging. Of het dat ook is, weet je niet, want koolmonoxide ruik je niet. Maar als je cv-ketel niet is onderhouden, zou het best eens kunnen dat het beruchte gas in je woning circuleert.

 

Koolmonoxide (CO) is een zeer giftig, levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Je kunt het niet ruiken, proeven of zien, maar zelfs een kleine concentratie leidt tot genoemde klachten en uiteindelijk bewusteloosheid. In ernstige gevallen veroorzaakt een koolmonoxidevergiftiging hersenschade of overlijden. Het overkomt jaarlijks tientallen mensen.

 

Let op je onderhoudsafspraak!

De reden dat DUWO op deze plaats de aandacht vestigt op koolmonoxidevergiftiging is dat sommige huurders hun afspraak voor onderhoud van de cv-ketel over het hoofd zien. Slecht onderhouden cv-ketels zijn een belangrijke oorzaak van de ongelukken met koolmonoxide. Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt zelfs dat cv-installaties in 46% procent van alle gevallen de schuldige zijn. In de studentencomplexen van DUWO worden cv-ketels goed onderhouden via een servicecontract. Het servicebedrijf komt jaarlijks langs om dat onderhoud uit te voeren. Maar als een bewoner niet thuis is, laat het servicebedrijf een kaartje achter met het verzoek een afspraak te maken voor het onderhoud. Als een bewoner dat vergeet, wordt het onderhoud niet uitgevoerd. Daarom hier de dringende oproep: let op de onderhoudsafspraak voor je ketel!   

 

Oranjegele vlammen

Koolmonoxide mag dan geur- en smaakloos en onzichtbaar zijn, er zijn wel een paar signalen die erop kunnen duiden dat het er is. Het gaat dan om gasvlammen (van je fornuis bijvoorbeeld) die geel of oranje van kleur zijn (in plaats van blauw) en beslagen ruiten. Lichamelijke symptomen zijn – behalve hoofdpijn en misselijkheid – overgeven, duizeligheid, verwardheid, stuiptrekkingen en hartritmestoornissen. Als je vermoedt dat sprake is van koolmonoxide in je woning, is het zaak om onmiddellijk de ramen en deuren open te zetten, de cv-ketel uit te zetten en de gastoevoer af te sluiten. Voor slachtoffers moet je 112 bellen. Behalve een slecht onderhouden cv-ketel kunnen overigens ook open verbrandingstoestellen als geisers (zonder glasplaatje) en gaskachels voor koolmonoxide in huis zorgen. Maar die zul je niet tegenkomen in studentencomplexen van DUWO.

 

Newslist