Richtlijnen voor studentenhuizen

Vanuit DUWO willen we zoveel mogelijk ondersteunen om jouw gezondheid, die van je medebewoners, onze medewerkers, maar ook die van jouw familie en bekenden te bewaken. Dat doen wij vanuit onze rol als studentenhuisvester, maar jij hebt zelf ook een verantwoordelijkheid voor de gezondheid van jezelf en je directe omgeving!

Overheid en RIVM leidend

De regering en het RIVM hebben richtlijnen gegeven voor de sociale omgang in woningen. Aan de hand hiervan zijn noodverordeningen opgesteld door de Veiligheidsregio’s. Deze gelden ook voor studenten in onzelfstandige studentenhuizen met gedeelde voorzieningen. DUWO krijgt hierover regelmatig vragen van studentenhuizen.  

Volgens de regels en nadrukkelijke communicatie van de Veiligheidsregio’s vormen studenten in deze huizen geen  ‘gezamenlijke huishouding’. Die uitzondering geldt alleen voor echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij op één adres woonachtig zijn. 

Algemene richtlijnen

We moeten het echt samen doen. Vandaar dat we je er graag nog een keer op willen wijzen; neem alle adviezen van de overheid serieus:

  • vermijd altijd drukke plekken in je eigen woongebouw;
  • heb je klachten, laat je testen;
  • mocht je positief getest zijn, dan moet je samen met je huisgenoten direct in isolatie; laat dan geen bezoekers toe.
  • als je gezondheidsklachten hebt, vermijd bezoek en als er toch iemand aan de deur komt, laat dan duidelijk weten dat jij of een huisgenoot klachten heeft. 

Heb je klachten?

Laat je testen wanneer je last hebt van klachten, ook wanneer ze mild zijn. Wacht niet tot je echt denkt dat je ziek aan het worden bent, maar neem direct contact op met de GGD om je te laten testen. Dit kan door te bellen naar 0800-1202 of via de website www.coronatest.nl . Je dient hierna thuis te blijven totdat je je testuitslag hebt ontvangen. Als iemand in je omgeving, bijvoorbeeld een huisgenoot, klachten heeft, blijf dan ook thuis wanneer dit om koorts- benauwdheidsklachten gaat. Wacht tot deze persoon zijn testuitslag heeft. Bij een negatieve uitslag, gelden er geen beperkingen meer. Bij een positieve uitslag, moet je als huisgenoot in quarantaine. Laat jezelf in dat geval alleen testen als je zelf klachten krijgt. Als je zelf geen klachten ontwikkelt, duurt de quarantaineperiode tot 10 dagen na het laatste onbeschermde contact met je besmette huisgenoot.

Samen werken aan een COVID-19-vrij tijdperk

In de verschillende regio’s werken overheid, GGD, onderwijsinstellingen en studenten inmiddels samen om het aantal besmettingen onder studenten in de privésfeer terug te dringen. DUWO ondersteunt deze samenwerking. Meer informatie hierover vind je in de brief geïnitieerd door de Delftse studenten en de poster met advies die inmiddels ook in veel van onze complexen hangen.  

We hopen met alle partijen samen te blijven optrekken. Door corona leven we momenteel in een bijzondere wereld en is er veel reden om tolerant naar elkaar te zijn en goed voor elkaar te zorgen. Laten we elkaar dan ook helpen bij alles wat nodig is en het werk wat we moeten leveren om corona de wereld uit te helpen. Dat is niet altijd leuk voor jezelf, maar op deze manier dragen we samen bij aan een COVID-19-vrij tijdperk, waarbij we onze vrijheid stukje bij beetje weer terug zullen krijgen.

Handige links

www.lci.rivm.nl/informatiebriefhuisgenootthuis

www.thuisbesmet.nl

www.coronatest.nl

Brief Veiligheidsraad aan LSVb

www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/coronavirus/vragen-studenten/ 

gemeente.leiden.nl/veelgestelde-vragen-en-nieuws-over-het-coronavirus/

nos.nl/video/2329131-anderhalve-meter-best-lastig-in-een-huis-met-vijftien-studenten.html