Richtlijnen voor studentenhuizen

De regering en het RIVM hebben richtlijnen gegeven voor de sociale omgang in woningen. Aan de hand hiervan zijn noodverordeningen opgesteld door de Veiligheidsregio’s. Deze gelden ook voor studenten in onzelfstandige studentenhuizen met gedeelde voorzieningen. DUWO krijgt hierover veel vragen van studentenhuizen.  

 

Volgens de regels en nadrukkelijke communicatie van de Veiligheidsregio’s vormen studenten in deze huizen geen  ‘gezamenlijke huishouding’. Die uitzondering geldt alleen voor echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij op één adres woonachtig zijn. 

 

De noodverordeningen worden uitgevaardigd en gehandhaafd door de Veiligheidsregio’s. Er kunnen verschillen zijn tussen de verschillende regio’s. Voor details en nauwkeurige informatie verwijzen we dan ook naar de informatie van de Veiligheidsregio’s.  

 

DUWO begrijpt dat studenten zich zorgen maken over mogelijke boetes omdat ze in huis onvoldoende afstand houden. Maar daar is volgens de Veiligheidsregio’s het verbod op groepsvorming niet voor bedoeld. Dat verbod geldt voor de publieke ruimte. Ook studenten die samen in een studentenhuis wonen zijn in het publieke domein verplicht om 1,5 meter afstand te houden en mogen geen groepen vormen. Je mag er dus samen met je huisgenoten vanuit gaan dat boetes voor groepsvorming in huis onder normale omstandigheden niet worden uitgeschreven.  

 

Kortom: wanneer je in huis geen overlast veroorzaakt voor de buurt, het bezoek beperkt, of liever zelfs even niet uitnodigt, zit je safe. In het publieke domein dien je goed op te letten dat je altijd een afstand houdt van 1,5 meter, ook al zijn dit jouw huisgenoten. Wanneer je deze regels consequent aanhoudt, hoef je je dus geen zorgen te maken over boetes.  Ga dus niet met de hele verdieping een potje voetballen buiten of samen eten op de stoep.  

 

Het is overigens wel belangrijk om te beseffen dat een boete in dit kader niet alleen zonde van het geld is, maar ook een aantekening op je strafblad wordt en in de toekomst bij sollicitaties bijvoorbeeld problemen geeft bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent goed Gedrag (VOG).  

 

Tot slot: DUWO hoopt dat we ook hier samen met alle partijen zullen optrekken in het landsbelang en de volksgezondheid in het bijzonder. Door corona leven we momenteel in een bijzondere wereld en is er veel reden om tolerant naar elkaar te zijn en goed voor elkaar te zorgen. Laten we elkaar dan ook helpen bij alles wat nodig is en het werk wat we moeten leveren om corona de wereld uit te helpen. Dat is niet altijd leuk voor jezelf, maar wel het beste voor iedereen. #Daslief is hier wat ons betreft zeker toepasselijk.  

 

Kijk hieronder voor meer informatie en gedetailleerde tips: 

Brief Veiligheidsraad aan LSVb

www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/coronavirus/vragen-studenten/ 

gemeente.leiden.nl/veelgestelde-vragen-en-nieuws-over-het-coronavirus/

nos.nl/video/2329131-anderhalve-meter-best-lastig-in-een-huis-met-vijftien-studenten.html 

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden