Informatie over zelfquarantaine

Fijn dat je er bent, welkom! Of, welkom terug, als je alleen even op vakantie was. En voor degenen die nog moeten komen: wat goed dat je alvast inleest.

We hopen dat je snel (weer) gaat genieten van alles wat Nederland te bieden heeft. Voor het zo ver is, word je, als je vanuit een land met een reisbeperking bent gekomen, sterk geadviseerd om 10 dagen in quarantaine te gaan. Quarantaine betekent dat je afstand houdt van anderen en zo min mogelijk buiten komt . Je mag best af en toe een ommetje maken in een rustig gebied! Zo houd je het ook enigszins aangenaam voor jezelf.

Weet je niet zeker of jij in quarantaine moet?
Je kunt de up to date informatie over de landen waarvoor de reisbeperking geldt hier vinden (click op de link "Checklists for entering or returning to the Netherlands from abroad")

Als je net bent aangekomen uit een land waar geen reisbeperking voor geldt, maar waar wel recentelijk nieuwe corona-uitbraken zijn geweest, word je ook verzocht 10 dagen in quarantaine te gaan.
Mocht je tijdens de quarantaineperiode klachten ontwikkelen die kunnen duiden op corona, laat je dan testen! Test je positief, laat dat DUWO dan alsjeblieft ook weten.

Samen kunnen we elkaar veilig en gezond houden!

Quarantaine in zelfstandige huisvesting
Als je in zelfstandige huisvesting komt te wonen, is het vrij gemakkelijk om afstand van anderen te houden, aangezien je je eigen keuken en badkamer hebt. Je moet echter natuurlijk wel aan eten zien te komen.

De meeste supermarktketens bezorgen boodschappen thuis. Je kunt ook hulp bij je boodschappen vragen op de Facebookpagina van je gebouw, of wellicht ken je al een andere student die je kan helpen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel restaurants die thuisbezorgen. Je kunt de meeste daarvan vinden via de Thuisbezorgd app of website.

Quarantaine in onzelfstandige huisvesting (met gedeelde voorzieningen)
Als je in onzelfstandige huisvesting komt te wonen, en dus met huisgenoten komt te wonen, is afstand tot anderen houden wat lastiger.

Als je je eigen badkamer hebt, is het wel te doen. Gebruik dan de keuken zo min mogelijk gedurende de 10 dagen quarantaineperiode, was je handen voor je de keuken gebruikt, en maak de keuken na gebruik schoon.

Als je géén eigen badkamer hebt, wordt het wederom wat lastiger. In dit geval moet je ook elke keer voor en nadat je de badkamer gebruikt je handen wassen, en het toilet, de deurknop, het lichtknopje et cetera schoonmaken na gebruik.

Houd altijd 1,5 meter afstand van je huisgenoten gedurende de 10 dagen quarantainetijd! Doe je dat niet, dan moeten jullie met z’n allen in quarantaine.

Je kunt je huisgenoten vragen of zij boodschappen voor je kunnen doen (zolang zij zelf niet in quarantaine hoeven, natuurlijk). Je kunt ook bovenstaande opties gebruiken (supermarktbezorging, hulp vragen op de Facebookpagina van je gebouw, Thuisbezorgd.nl).